Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Jar zavelila na odchod, je tu leto!

Máme pred sebou najdlhší deň v roku.

Okamih letného slnovratu, koniec jari a začiatok astronomického leta nastal uplynulú noc, respektíve 34 minút po polnoci!

Letný slnovrat je okamih, keď sa Slnko na oblohe najviac vzdiali od rovníka smerom na sever.

Deň letného slnovratu je na severnej pologuli zároveň najdlhším dňom roka – Slnko je najdlhšie nad obzorom. Na južnej pologuli je tento deň zase najkratším v roku. Po letnom slnovrate sa na severnej pologuli dni začnú skracovať a na južnej pologuli predlžovať.

Najtradičnejším zvykom na Slovensku v rámci osláv letného slnovratu bolo pálenie svätojánskych ohňov počas najkratšej noci roka. Slnovrat bol v minulosti chápaný ako začiatok novej etapy, vhodný na regeneráciu síl prírody aj človeka.

Obrady letného slnovratu sa zväčša sústredili na 24. jún, teda na deň Jána Krstiteľa. Pohanský obrad sa tak počas dlhých stáročí spojil s kresťanskou tradíciou. V tento deň bol rozšírený zber svätojánskych bylín a rose pozbieranej na lúke sa pripisovala liečebná moc. Na Jána sa nesmelo sadiť ani prať. Šťastie mal človek, ktorý chytil svätojánsku mušku a nosil ju pri sebe.

K oslavám slnovratu patril aj oheň. Dievčatá zakladali ohníčky týždeň pred Jánom, na Jána a po Jánovi. Ohne mali privolať dážď a popol z nich mal ochraňovať novú úrodu. Do vatier, ktoré symbolizovali silu Slnka, dávali ľudia kúsok cesta, posúch alebo odrobinky pečiva. Oheň sa tešil veľkej úcte, nesmel sa požičať ani zhasiť. Musel vydržať horieť čo najdlhšie.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.