Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Vianočné vône

Aká vôňa sa vám vybaví, keď sa povedia Vianoce? Určite škorica, vanilka, zázvor a klinčeky.

Škorica Táto korenina má charakteristickú vôňu a sladkastú chuť. Obsahuje éterické oleje, tanín, slizy, živice, cukry a škrob. Používa sa pri príprave medovníčkov, ale aj do vareného vína. Škorica podporuje trávenie a posilňuje žalúdok.

Vanilka Vanilka obsahuje vanilín, vonné látky, tuky, kyselinu vanilínovú a živice. Vanilka sa hodí na ochutenie takmer všetkých druhov sladkých pokrmov. Je dokázané, že už samotná vôňa vanilky pomáha odolávať túžbe po sladkostiach.

Zázvor Zázvor sa využíva ako čerstvý koreň, ale predáva sa aj v sušenej, mletej či kandizovanej podobe. Jeho arómu vytvára éterické olej a jeho chuť zingerol. Obsahuje aj cukor, živicu, živicovú a škrob. Slúži ako ochucovadlo do polievok, omáčok či mäsa. Obľúbený je aj čaj zo zázvoru, ale pridáva sa aj do sušienok či jemného vianočného pečiva. Pomáha tiež pri chrípke.

Klinčeky
Táto korenina má charakteristickú vôňu a mierne pálivú chuť. Klinčeky sa používajú do zaváranín, omáčok, na pečené mäso, ale aj do vareného vína. Potlčené sa pridávajú do medovníkov. Uvoľňujú kŕče a pôsobia ako prírodné analgetikum pri bolesti zubov.

Zdroj: pluska.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.