Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Nosíte Crocsy? Ortopédi pre vás nemajú dobrú správu!

Obľúbená obuv ničí podľa slov odborníkov prsty.

Pohodlnosť a štýlovosť – to sú dve vlastnosti, ktoré obľúbeným topánkam Crocs nemožno uprieť. Obľúbili si ich mnohí prominenti, medzi nimi napríklad americký herec Jack Nicholson, jeho krajan, spevák Steven Tyler, líder skupiny Aerosmith či vojvodkyňa Kate Middleton.

Crocsy sa dnes predávajú vo viac ako 90-tich krajinách sveta a na Slovensku si ich v dobrej kvalite možno kúpiť už za 20,- €.

Pred gumenými sandálmi najrôznejších farieb sa nás však rozhodli varovať na slovo vzatí ortopédi, hoci túto obuv už oficiálne uznali. Podľa nich škodí zdraviu. Na poplach bije v tejto súvislosti najmä Američanka Megan Leah, hoci pripúšťa, že nespornou výhodou topánok Cros je absencia vysokého podpätku, plochej podrážky a vzdušnosť, vďaka ktorej noha bez problémov dýcha. Problém vidí Megan Leah najmä vo voľnej päte, ktorá chodidlo pri chôdzi dostatočne neupevní. Vtedy sa človek prirodzene snaží udržiavať balans prstami, čím si koleduje o ich deformáciu, problémy s nechtami, tvorbu pľuzgierikov, kurích ôk, ale aj o zápal šliach.

"Môžu čiastočne pomáhať cukrovkárom, ktorí trpia opuchmi nôh alebo členkov," tvrdí Alex Kor, prezident Americkej akadémie ortopedickej športovej medicíny. "Ale určite nie sú na celodenné nosenie, teda osem až desať hodín denne," dodáva.

Crocsy sú nevhodné najmä pre deti. "Sú to topánky skôr na pláž. Určite nie na vychádzky po meste," upozorňuje česká lekára Vlasta Mayerová, špecialistka na detskú obuv. Obdobné problémy, ako crocsy, spôsobujú aj veľmi obľúbené žabky.

Zdroj: premuza.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.