Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Nity na džínsoch? Akú majú funkciu?

Patent na mini gombíky získal Levi Strauss ešte v roku 1829.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo majú džínsy na sebe nity? Ak sa domnievate, že na ozdobu, mýlite sa. Ich funkčnosť sa na obľúbených nohaviciach overuje už 187 rokov.

Kovové nity sa pri pohľade na džínsy môžu javiť ako zbytočné. Ich prítomnosť na nich je však nevyhnutná. Slúžia totiž na to, aby „nohavice“ udržali pokope a to najmä v tých častiach, kde vplyvom tlaku pri obliekaní hrozí, že sa roztrhnú.

Aj v tomto prípade platí staré známe – za všetkým hľadaj ženu. Džínsy nosili robotníci už v 19. storočí. Ťažká fyzická práca, ktorú vykonávali, však spôsobila, že nohavice nemali dlhú životnosť a pomerne rýchlo sa začali trhať. Žena jedného z robotníkov sa preto vybrala za krajčírom Jacobom Davisom, aby sa tento problém pokúsil vyriešiť. Podarilo sa a čoskoro uzreli svetlo sveta mini gombíky, ktoré dnes poznáme pod názvom nity. Ich úlohou je držať pohromade látku najmä na problematických partiách. Davisom upravené džínsy si u robotníkov získali veľkú obľubu. Spolu s obchodným partnerom Levim Straussom dali džínsom celkom novú podobu.

Zdroj: dobrenoviny.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.