Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Dva spôsoby, ako v septembri jednoducho odohnať osy

Sú na jeseň otravné a obťažujú nás viac, ako je bežné. Osy často priťahuje vôňa ovocia, zákuskov a mäsa. Zvieratá však reagujú aj na niektoré kozmetické prípravky či parfumy. Existuje mnoho rôznych spôsobov, ako sa ich zbaviť. Ak to chcete urobiť ekologicky a bez toho, aby ste si znehodnotili jedlo, existujú minimálne dva dobré triky. Aj podľa chip.de ich môžete odohnať bez toho, aby ste im ublížili.

Odlákajte ich

5-10 metrov od vášho pohostenia dajte tanier s medovou vodou, prezretým ovocím alebo klobáskou. Osy sa zhromaždia tam kde budú mať väčší pokoj. Odborníci však neodporúčajú čistý med a neriedený džem, pretože tieto potraviny môžu spôsobiť, že zvieratá budú agresívne.

Urobte falošný dážď

Trochu ich oklamte, že prší. Jednoducho dajte do rozprašovača vodu a postriekajte ich. Zvieratá naozaj veria, že prší a nechce sa im hľadať potravu v daždi, preto odletia späť do hniezda.

  • Osy sú predchodcovia včiel, takže včely sú vlastne osy, ktoré zabudli loviť.
  •  Existuje asi 100 tisíc známych druhov ôs. 70 tisíc z nich je parazitických a niektoré nemajú žiadne žihadlá.
  • Sú odolnejšie ako ostatné druhy hmyzu. Zatiaľ čo na väčšine planéty hmyzu v posledných dekádach výrazne ubúda, ôs sa to príliš netýka.
  • Osy v amoku lietajú s bruškom prehnutým dopredu a vystrčeným žihadlom, čiže prakticky bodajú do všetkého, do čoho narazia.
  • Dobré je vedieť, že jed ôs je asi trojnásobne slabší ako jed včiel medonosných…

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.