Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Prečítajte si, čo sa stane, keď sa budete každý deň 30 minút prechádzať!

Vitamíny, polhodinový šlofík a každodenná chôdza majú spoločného menovateľa – zdravé telo! 😉

Budovanie si imunity je dlhodobý proces ovplyvnený viacerými faktormi. Jedným z nich je bezpochyby aj strava. "Svoju imunitu môžeme budovať, a to správnou výživou deň po dni. Niektoré zložky potravín majú imunomodulačné vlastnosti, to znamená, že stimulujú náš imunitný systém. Hovoríme o vitamínoch, ktoré majú priaznivý vplyv na obranyschopnosť organizmu," vysvetlila Alžbeta Béderová, odborníčka na zdravý životný štýl.

Vitamín C nájdeme v nakladaných uhorkách, kapuste, petržlene, červenej paprike alebo v pomarančovom džúse. Provitamín A je zase prítomný v žltej, oranžovej a červenej zelenine a ovocí alebo v mrkvovej šťave. Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie možno ovocie a zeleninu môžeme jesť prakticky bez obmedzenia.

Za deň treba zjesť minimálne 400 gramov ovocia a zeleniny rozdelenej do piatich porcií. "Na to, aby sa ľudia správne stravovali, nepotrebujú mať doktorát z výživy," upozorňuje odborníčka.

Na kvalitu imunity vplýva aj spánok. "Spánok je pre náš organizmus veľmi dôležitý. Počas neho v tele prebiehajú mnohé významné procesy, vrátane regenerácie buniek a tkanív. Príliš málo spánku negatívne ovplyvňuje produkciu kortizolu – stresového hormónu. Celkovo poruchy spánku znižujú obranyschopnosť tela. Preto každý počas dňa by si mal nájsť 15 až 30 minút na krátke zdriemnutie. Ak nie, mal by si dopriať kvalitný spánok v noci," vysvetlila Alžbeta Béderová.

Nemenej dôležitý je v tejto súvislosti pohyb, napríklad aj obyčajná chôdza. "Bez ohľadu na počasie, každý deň by sme si mali nájsť chvíľku na polhodinovú prechádzku. Výborne tým okysličujeme naše telo, čím sa stávame odolnejšími voči vírusom a baktériám. Rovnako dôležité je pravidelne vetrať priestory bytu alebo domu. Najmä v zime, keď sú izby vykurované a vzduch je veľmi suchý. Suché sliznice nosa a hrdla sú totižto náchylnejšie na infekcie. Nepodceňujte preto cirkuláciu vzduchu vo vašej domácnosti," doplnila Béderová.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.