Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

V práci by sme sa po novom mali (aj) hrať!

Inštitút stresu navrhuje gaming, ktorý vo firme takpovediac „vyčistí vzduch“.

Hranie sa s cieľom vyriešiť problém na pracovisku – je prevratná technika, ktorá využíva špeciálne koncipované hry aj tradičné stolové verzie. Zamestnancom a manažérom má pomôcť trénovať obchodné zručnosti, komunikáciu aj motiváciu.

Viete, ktoré hry môžete kúpiť a zahrať si s vašimi kolegami?

Manažéri, vedúci oddelení, aj radoví zamestnanci sa pri gamingu učia predvídať, ovplyvňovať náhodu, byť pripravení. Profesionálny dizajnér hier Petr Pouchlý, ktorý sa navrhovaniu hier venuje od svojich 9-tich rokov, hovorí, že dobre mienená a korigovaná hra môže firme pomôcť v podnikateľskom raste, rovnako aj „vyčistiť vzduch“, ak v tíme cítiť napätie či komunikačnú bariéru.

„Aj pri spoločenskej hre máme stratégiu, aby sme boli efektívni, zároveň však využívame okamžitú taktiku na riešenie nepredvídateľných situácií. Rovnako tak to funguje aj v biznise. Občas sa aj pri hre musia hráči dohodnúť, vytvárať koalície, komunikovať, problematikou je hra, no podvedome búrajú aj bariéry smerom k svojim kolegom,“ objasňuje odborník.

Dynamické spoločenské hry môžu zároveň pomôcť odbúrať stres, spôsobiť uvoľnenie a „prečistiť“ mozog. Chvíľu sa zamestnanci sústredia na niečo neštandardné, čo môže viesť k novým nápadom. „Budovať a udržiavať pevné medziľudské vzťahy je jedna z najlepších stratégií, ako odbúravať stres. Spoločenské hry sú skvelým nástrojom na to, aby sme sa zasmiali, uvoľnili napätie, prišli na iné myšlienky a boli v kontakte s ľuďmi,“ potvrdzuje psychológ Karol Kováč z Inštitútu stresu.

Hra je zábavná forma, ako prekrviť telo a nechať myseľ odpočinúť. Ak potrebujete trochu prebrať letargický tým, nie je nič lepšie, ako rýchla dynamická hra zameraná na postreh. „Populárne aj medzi dospelými sú hry Tik Tak Bum alebo Cink!, ktoré sú zamerané na postreh a rýchle myslenie,“ vysvetlila Jana Karásková zo spoločnosti Piatnik, popredného výrobcu spoločenských a kartových hier.

Prostredníctvom hry možno zlepšiť výkony zamestnancov a atmosféru vnútri spoločnosti. V neposlednom rade obsahujú humornú zložku. Nič nestmelí kolegov viac ako spoločný smiech.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.