Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ženy si MDŽ vybojovali samy!

V Rusku, Bielorusku, Číne či Bulharsku je MDŽ národným sviatkom.

Organizácia Spojených národov (OSN) vyhlásila tému na rok 2016: "Parita v roku 2030: rýchlejšie postupovať k rodovej rovnosti!"

Stalo sa tak pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ), ktorý pripadá na 8. marca. V Rusku, Bielorusku, Číne či Bulharsku sa stal národným sviatkom.

Korene MDŽ siahajú až do rokov 1857 a 1911, keď robotníčky v textilných závodoch v New Yorku protestovali proti zlým pracovným podmienkam. Mimoriadnou sa stala najmä udalosť z 25-teho marca (1911). Skupina robotníčok, demonštrujúca v newyorskej textilke, vtedy zahynula pri požiari. Nepodarilo sa im uniknúť včas, za čo mohli zatvorené dvere, ktoré im mali brániť vychádzať von pred koncom pracovného času.

Ďalší významný fakt sa viaže s II. Medzinárodnou konferenciou socialistických žien v roku 1910 v Kodani. Nemecká socialistka Clara Josephine Zetkinová vtedy navrhla, aby sa zaviedol Medzinárodný deň žien na uznanie ich boja za práva žien všade vo svete.

8. marca v roku 1917 vyšli do ulíc ruské robotníčky, aby začali generálny štrajk. V roku 1917 totiž zahynuli v bojoch približne dva milióny mužov. Ruské ženy sa rozhodli v poslednú februárovú nedeľu vstúpiť do štrajku, aby získali "chlieb a mier". O pár dní cár abdikoval a Dočasná vláda dala ženám volebné právo. Vtedy posledná nedeľa pripadla na 23. február v juliánskom kalendári, teda na 8. marca gregoriánskeho kalendára. Odvtedy MDŽ nadobudol novú dimenziu v rozvinutých aj rozvojových krajinách.

Po druhej svetovej vojne sa 8. marec začal vo viacerých štátoch sveta oslavovať ako sviatok žien až napokon ho v roku 1977 OSN vyhlásila za Medzinárodný deň žien.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.