Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

H. Lasicová: Sme chorí

Pamätáte si, keď ste chodili do školy a ráno ste sa zobudili s tým, že: „Hurá, ja som chorý!“(?)

Minule som mala angínu. Ešte v sobotu ma nevládnu viezli na pohotovosť. A v nedeľu som sa už s deťmi sánkovala za domom, lebo napadol sneh a ja som ich nechcela sklamať…

Keď ochoriete, väčšinou to nie je príjemné, keď ochorejú vaše deti, máte postarané o pár bezsenných nocí a ďalších šedivých vlasov navyše. No a keď chorie váš manžel, nastane ešte len to pravé peklo na zemi.

Keď ste chorí, zasiahne to vašu celú osobu – cítite sa zle fyzicky, ale aj psychicky. Ovplyvní to vaše emócie, ducha a aj vašu domácnosť – napríklad po estetickej stránke. Perina a tri rolky toaletného papiera na gauči v obývačke ešte stále nie sú považované za vrchol interiérového dizajnu. A ak ste doma chorí všetci, vrátane detí a psa, tak to tam môže vyzerať ako po celkom slušnom zemetrasení.

Choroba väčšinou príde v tom najnevhodnejšom období. Keď máte ísť na dovolenku, keď má dcéra narodeniny alebo keď máte nastúpiť do novej práce. Tiež vám na základe vlastnej skúsenosti poviem, že mať 24. decembra žalúdočnú virózu naozaj nie je fér.

Neviem, čo je horšie, mať doma choré dve malé deti, byť sama chorá a muža mať celý týždeň na služobke… Alebo mať doma chorého len muža. Alebo možno aj viem, ale "tuto" to radšej nepoviem.

Smrteľná mužská choroba dokáže byť pritom už soplík. O tom existuje mnoho vtipov. Ja som už viackrát chcela volať sanitku, lebo môj muž ležal doma nevládny v posteli, celý sa triasol zimnicou a záhrobným hlasom tvrdil, že sa nedokáže ani len postaviť. Našťastie som mu najprv odmerala teplotu a zistila som, že má 37,3.

Podobne to zažívala aj moja známa, ktorú raz jej chorý manžel odvolal z práce a keď prišla domov, našla ho ležať v smrteľných kŕčoch na gauči. Tvrdil jej, že si nedokáže sám ani vodu podať. Keď sa ho spýtala, či si už odmeral teplotu, odpovedal jej úprimne:

No, povedzte, dá sa toto vôbec vydržať?

Ale dá.

Pamätáte si, keď ste chodili do školy a ráno ste sa zobudili s tým, že: "Hurá, ja som chorý!"

Myslím si, že nielen školopovinné deti by mali vedieť oceniť výhody ochorenia. Nehovoríme o ničom vážnom, ale o bežných chorobách, ktoré síce dokážu potrápiť, ale o pár dní aj samé prejdú.

Choroby sú akýmsi výkričníkom a možnosťou konečne trochu spomaliť. Vyhnúť sa na pár dní pracovnému kolotoču, čítať si s deťmi rozprávky alebo sa rozhodnúť, že ich nebudete ťahať po návštevách a nákupných centrách.

Ja som si na Vianoce chytala hlavu, pretože sme mali naplánovaných veľmi veľa návštev. Nakoniec som dostala s deťmi onú virózu a zostali sme celé sviatky zabarikádovaní doma v izolácii. A viete, čo? Veľmi dobre nám to padlo a rozhodli sme sa, že to odteraz budeme takto robiť vždy. Najlepšie však zdraví.

Je dôležité si aj počas choroby zachovať pozitívny prístup. Dostanete sa tak rýchlejšie do formy, psychika robí veľa. Prebdené noci alebo dni v posteli nemusia byť strašiakom, môžete ich využiť na čas pre seba. Pretrieďte si fotky, pozrite si filmy, ktoré inak nemáte čas vidieť, alebo si píšte denník. Porozmýšľajte, čo vám vaša choroba možno chce povedať.

Mužské utrpenie ako žena tolerujte. Muži vraj majú nižšiu imunitu ako ženy a choroby preto reálne horšie prežívajú. Vraj to teda na nás naozaj nehrajú.

Choroba – to je aj o úzkosti – ako to všetko dopadne, ako všetko postíhame a tak ďalej. Môj tip na obyčajnú radosť preto tentoraz je: Napíšte všetky svoje úzkosti na papier, dajte ho do obálky a spáľte. Možno sa vám uľaví.

A keď sa uzdravíte, budete vedieť viac oceniť veci, ktoré považujeme za samozrejmé.

Napríklad, konečne plnú chladničku alebo dýchanie obidvoma nosnými dierkami naraz.

Hana Lasicová

Zdroj: Archív Rádio Jemné

Photo: R. Benický

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.