Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Štedrovečerné tradície mali kedysi obrovské čaro!

Štedrý deň bol mimoriadne bohatý na zaujímavé obrady a zvyky.

Vianočné obdobie vždy sprevádzali najrôznejšie tradície!

Štedrý deň bol mimoriadne bohatý na zaujímavé obrady a zvyky.

Na vidieku gazda zavčas rána obviazal stromy slamou, aby pocítili teplo Vianoc a na jeseň priniesli bohatú úrodu. V maštali vložil dobytku do pysku kúsok oblátky natretej cesnakom, aby ich obchádzali choroby. Gazdiná prelomila prvý upečený koláč nad teľnou kravou, aby sa šťastne otelila.

Až do východu prvých hviezd sa držal pôst. Ešte pred štedrou večerou bolo treba vykonať obrady, ktoré mali obyvateľov domu ochrániť pred zlými duchmi a trápeniami, pole a záhradu pred pohromami a statok pred chorobami a uhynutím.

Celá rodina sa zoradila za gazdom, ktorý sa vybral po gazdovstve s kadidlom v rukách. Gazdiná cesnakom robila kríže na dverách a oknách domu, aj na vrátach do dvora a maštale. Rodičov nasledovali deti a všetci spolu odriekali otčenáš. Popri kadidle, sviečkach, otčenáši a cesnaku sa vraj zlí duchovia najviac báli silnej, súdržnej a veľkej rodiny.

Štedrý večer sa podľa ľudových zvykov začínal väčšinou pri východe prvej hviezdy a jej zjavenie sa oznamovalo streľbou či zvonením zvonov. Až vtedy sa na stole zapaľovala sviečka. Štedrá večera bola výlučne rodinnou záležitosťou. Gazdiná cesnakom v mede urobila mužovi i deťom na čelo krížik, gazda rozkrojil najkrajšie jablko a každému dal z neho kúsok, čo znamenalo, že rodinu tvorí každý jej člen, ako kúsky tvoria jabĺčko.

Skutočnú večeru otvorili prípitkom, po ktorom sa jedli oblátky s medom a cesnakom, hríbová, šošovicová alebo kapustová polievka s hubami a sušenými slivkami. Na vyzdobenom stole bývali placky z chlebového cesta, osúchy, pupáčiky, lekvárové koláče, tvaroh, mak i pohár medu a hrnček mlieka. Takto prestretý stôl symbolizoval aj vďaku roľníka za dary zeme.

Vianočný stromček mal v minulosti na vidieku inú podobu. Súčasné vianočné stromčeky prenikli najskôr do mestských domácností z nemecky hovoriacich krajín. Domy bývali vyzdobené slamou a ihličnatými vetvičkami.

Sviatočnú atmosféru od 24. decembra do 6. januára dotvárali vianočné hry v podaní ľudových divadiel. Vychádzali z biblickej predlohy o narodení Ježiša Krista. Motívy hier zľudoveli a dostali podobu koledovania, vinšovania a obdarúvania. Vianočné hry mali rozvinutý dej, väčšinou veršovaný text a dotvárali ich komické improvizácie. Prednášané časti sa striedali so spievaním, v úvode aj v závere sa spievali koledy, ktorých cieľom bolo zavinšovať domácim šťastie a blahobyt celej rodiny aj hospodárstva.

Zdroj: teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.