Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Zvonííí: Po takmer polročnej prestávke sa dnes opäť začína škola!

Do školy sa dnes prvýkrát vyberie takmer 60-tisíc prváčikov.

Brány základných a stredných škôl dnes po „koronaprázdninách“ a letných prázdninách opäť otvárajú svoje brány.

Z celkového počtu školákov je takmer 498-tisíc zo základných škôl, z toho viac ako 59-tisíc prváčikov.

„Predpokladaný počet stredoškolákov je necelých 196-tisíc, z toho je viac ako 41-tisíc prvákov,“ informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Školáci prekročia brány 2 074 základných škôl, 433 stredných odborných škôl, 219 gymnázií, 198 konzervatórií a 16 športových stredných škôl. Žiaci budú navštevovať aj 525 špeciálnych škôl, vrátane škôl pri zdravotníckych zariadeniach.

Začiatok nového školského roka poznačia aj prísne hygienické opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Prvé dva týždne bude povinné nosenie rúšok v triedach pre stredoškolákov a žiakov druhého stupňa základných škôl. Žiaci prvého stupňa základných škôl rúška v triedach mať nemusia, avšak rezort školstva ich nosenie odporúča. Súčasťou opatrení bude aj častejšia dezinfekcia.

Rezort školstva avizoval, že školy už nechce zatvárať celoplošne, ako to bolo v prípade prvej vlny pandémie nového koronavírusu, ale len lokálne.

Ministerstvo vypracovalo pre školy aj manuál. Školy sa budú riadiť vlastným semaforom, pričom má zelenú, oranžovú a červenú fázu. Zelená bude bezpečná, oranžová sa zavedie pri podozrení na nový koronavírus u jedného žiaka alebo zamestnanca školy. Červená fáza obsahuje zoznam opatrení v prípade niekoľkých potvrdených prípadov u žiakov alebo pedagóga.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.