Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Vychutnajte si vianočnú rybu bez kostí!

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo jedávame na štedrú večeru práve rybu?

Kapustnica a kapor – to sú dve hlavné jedlá slovenského vianočného menu. Ryba sa na štedrovečernom stole začala objavovať v 30. rokoch 20. storočia. Dovtedy nebolo nič výnimočné, ak si ľudia na Vianoce naservírovali na tanier bobrie chvosty, medvedie labky, raka či žabu.

Tradícia však "káže" konzumovať na Štedrý večer mäso beznohé, teda rybu, na prvý sviatok vianočný dvojnohé, čiže hydinu a na Štefana štvornohé.

A práve ryba môže byť počas sviatkov kameňom "úrazu", a to najmä vtedy, ak obsahuje naozaj veľké množstvo kostí. Sú však aj také ryby, pri jedení ktorých nemusíme mať obavy, že sa nám drobná kosť zapichne niekde v krku.

Tip č. 1 – LOSOS

Losos je v rámci slovenskej kuchyne obľúbenou ingredienciou. Okrem toho, že obsahuje minimum kostí, je veľmi nenáročný na prípravu. Jeho mäso patrí medzi najzdravšie, obohatené o vitamíny skupiny B, tiež o vitamín D, nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, selén aj draslík.

Tip č. 2 – MORSKÝ VLK

Morský vlk je morskou lahôdkou talianskej aj gréckej kuchyne. Má jemné biele mäso takmer bez kostí a obsahuje veľa zdravého jódu, ktorý sladkovodným rybám chýba. Je vhodný na grilovanie, vyprážanie aj dusenie. So zemiakovým šalátom vytvorí na štedrovečernom stole veľmi chutnú kombináciu.

Tip č. 3 – PANGASIUS

Pangasius ako sladkovodná ryba sa často predáva v podobe filé. Tie neobsahujú žiadne kosti, preto si na tejto rybe môžu pochutnať aj menšie deti. Je však oveľa výhodnejšie kupovať ju čerstvú, pretože v mrazenej podobe obsahuje aj 50% pridanej vody.

Zdroj: KAMzaKRASOU.sk; noviny.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.