Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

H. Lasicová: Ako si nájsť čas pre seba?

… pozitívny prístup je najviac. Keď sa môžete občas osprchovať, nemáte dôvod sa sťažovať.

Je jasné, že keď sa o niekoho staráte, je jedno či o malé deti alebo o starých rodičov, alebo o chorú tetu, času nazvyš nemáte.

Spraviť si ale čas pre seba je napriek tomu dôležité. Lebo, ako môžete plnohodnotne fungovať, keď sa stále zanedbávate?

Motivačné literatúry to potvrdzujú. Dokonca aj moja knižka o domácnosti zo štyridsiatych rokov píše: „Každá domáca pani si musí nájsť toľko času pre seba, aby ukojila túžby po vzdelaní, kultúre, spoločenských zábavách a iných veciach, ktoré potrebuje každá civilizovaná žena.“

V ďalšej knižke som našla: „Povedzte si, som prvoradý/á. Keď sa na veci pozriete perspektívne, väčšina z nich môže počkať dozajtra. Vyhraďte si pre seba hodinku s knižkou, prechádzku, dlhšie si pospite. Alebo naopak, vstaňte skôr ako ostatní a nerušene si vychutnajte šálku kávy.“

Úprimne… vedia ľudia, ktorí toto radia, vôbec, čo to je o niekoho sa starať?!?! Trebárs, o malé dieťa? O viac malých detí?!

Dlhšie si pospať? No… Ja už mám zaužívaný taký zvrat, keď si dlhšie pospím, že: „Jéééj, dnes som si pospala až do pol siedmej!“ Bežne vstávam o piatej, takže neviem, ako by som mohla vstať ešte skôr. Hodinka s knižkou alebo prechádzka bez detí dlhšia ako desať minút neprichádza do úvahy. Veď moje deti ma ani na chvíľu nepustia z očí. Chodia za mnou dokonca aj na záchod. A ešte aj plyšové hračky tam na mňa pozerajú z podlahy.

Tak, ako si máme nájsť čas pre seba?!

Nezúfajte. Mám tu kopu tipov, ako sa to dá. A sú to tipy, ktoré nie sú odtrhnuté od reality. Sú to tipy odžité a vyskúšané pracujúcou matkou, čiže mnou.

Napríklad: môžete ochorieť. Tak rekreačne. Poznám jedného muža, ktorý toto často robí. Ochorie, väčšinou v nedeľu, a potom celý deň preleží v posteli, číta si a nikto ho nemá nárok rušiť.

Ďalší tip: Zavrieť sa na záchod. Ale pozor, musíte sa tam aj zamknúť, lebo deti sa k vám určite budú dobíjať. Jedna kamarátka, keď mala malé bábo, takto prečítala na záchode celú knihu. Ak vám neprekáža prostredie, odporúčam vyskúšať.

Alebo: chcete niekam vypadnúť? Kúpte si lístky na nejakú akciu. Hocijakú. Keď budete mať lístky, najlepšie drahé, nikto sa vám doma neopováži povedať, aby ste tam radšej nechodili, že treba ešte požehliť a že malá má nádchu…

Babysitter… býva dosť drahý. Skúste nalákať na stráženie čo len trochu staršie deti od susedov. Teda, ak nie ste úzkostlivá povaha.

Ďalší tip je auto. Deti pripútate dozadu, vy sedíte vpredu a toľko času pre seba máte, že až. A to ste ešte nestáli v zápche. Aj tridsať minút môžete získať pre seba, keď budete len tak stáť v kolóne. Wau! Len nezabudnite zobrať so sebou hudbu pre deti a nejaké rožky, lebo inak sa zbláznite.

Alebo: zubárske kreslo. To je skvelé miesto, kde môžete mať čas pre seba. Aj hodinu si len tak "sedkáte" a rozmýšľate. Aj nohy máte vyložené a hovoriť nemôžete. No, neber to!

A tip na obyčajnú radosť? Z času na čas sa zavrite do auta, vypeckujte hudbu a z plného hrdla si zaspievajte. Aj pritom tancujte. Nech deti trebárs aj sedia na zadných sedadlách. Nehanbite sa. Uvidíte, urobí vám to dobre.

Nedávno mi jedna kamarátka, ktorá má tri deti, hovorila, že: "Ty, to vôbec nie je také náročné, mne sa tie dve staršie už postarajú o to malé a ja sa občas môžem úplne pokojne aj osprchovať."

Tak vidíte, pozitívny prístup je najviac. Keď sa môžete občas osprchovať, nemáte dôvod sa sťažovať. Ešte šťastie, že tie deti máme.

Hana Lasicová

Zdroj: Archív Rádio Jemné

Photo: R. Benický

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.