Fazuľa zaženie hlad a predĺži život.
Fazuľa patrí dlhodobo medzi obľúbené strukoviny Slovákov a polievka z nej predstavuje súčasť tradičného slovenského jedálnička. Najviac populárnou je bezpochyby fazuľová polievka, ktorá jednému chutí ešte horúca, a rovnako si ju iný vychutná v studenej verzii. Jej príprava pritom nie je náročná:
Ingrediencie:
- 100 gramov oravskej slaniny
- 1 čajová lyžička oleja
- 1/2 cibule
- 200 gramov suchej fazule
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 liter čistej vody
- 3 bobkové listy
- 2 mrkvy
- 3 zemiaky
- 1 PL hladkej múky
- 3 dcl mlieka
- 1 dcl smotany na vernie
- šťava z citróna
Postup:
Predtým, ako začneme sladko-kyslú fazuľovú polievku variť, je potrebné deň vopred fazuľu namočiť do vody. Čas varenia sa vďaka tomu výrazne skráti.
V hrnci si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú slaninu a polovicu cibule. Pridáme fazuľu, osolíme, okoreníme čiernym mletým korením a dolejeme pol litra teplej vody. Povaríme cca 30 minút.
Mrkvu a zemiaky nakrájame na menšie kúsky a spolu s bobkovými lístkami ich pridáme do hrnca. Opäť pridáme pol litra teplej vody a polievku povaríme na miernom ohni cca 1 hodinu, kým fazuľa nezmäkne.
V miske si vymiešame hladkú múku, mlieko a smotanu na varenie. Zmes prelejeme do polievky cez sitko. Pred podávaním polievku pokvapkáme šťavou z citróna a posypeme opraženou slaninou.
Zdroj: KAMzaKRASOU.sk
Photo: pixabay.com