Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Tip na chutný obed: Pripravte si sladko-kyslú fazuľovú polievku!

Fazuľa zaženie hlad a predĺži život.

Fazuľa patrí dlhodobo medzi obľúbené strukoviny Slovákov a polievka z nej predstavuje súčasť tradičného slovenského jedálnička. Najviac populárnou je bezpochyby fazuľová polievka, ktorá jednému chutí ešte horúca, a rovnako si ju iný vychutná v studenej verzii. Jej príprava pritom nie je náročná:

Ingrediencie:

  • 100 gramov oravskej slaniny
  • 1 čajová lyžička oleja
  • 1/2 cibule
  • 200 gramov suchej fazule
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 liter čistej vody
  • 3 bobkové listy
  • 2 mrkvy
  • 3 zemiaky
  • 1 PL hladkej múky
  • 3 dcl mlieka
  • 1 dcl smotany na vernie
  • šťava z citróna

Postup:

Predtým, ako začneme sladko-kyslú fazuľovú polievku variť, je potrebné deň vopred fazuľu namočiť do vody. Čas varenia sa vďaka tomu výrazne skráti.

V hrnci si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú slaninu a polovicu cibule. Pridáme fazuľu, osolíme, okoreníme čiernym mletým korením a dolejeme pol litra teplej vody. Povaríme cca 30 minút.

Mrkvu a zemiaky nakrájame na menšie kúsky a spolu s bobkovými lístkami ich pridáme do hrnca. Opäť pridáme pol litra teplej vody a polievku povaríme na miernom ohni cca 1 hodinu, kým fazuľa nezmäkne.

V miske si vymiešame hladkú múku, mlieko a smotanu na varenie. Zmes prelejeme do polievky cez sitko. Pred podávaním polievku pokvapkáme šťavou z citróna a posypeme opraženou slaninou.

Zdroj: KAMzaKRASOU.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.