Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Odpite svojmu drahému z piva. Budete zdravšie!

Kto povedal, že nežným polovičkám pitie piva „nepristane“?

Muži si dôvody, prečo sa napiť zlatého moku "musia" hľadať. Ženám hrá do karát jeden vedecký fakt. Pivko totiž robí službu ich zdraviu!

1 liter piva týždenne stačí!

Liter zlatého moku znižuje u žien riziko srdcových záchvatov, a to až o 30%. Prišli na to vedci z University of Gothenburg. Dominique Hangeová, ktorá na tomto výskume pracovala, tvrdí: „Predchádzajúce výskumy ukazujú, že alkohol v miernom množstve môže mať určitý ochranný účinok, ale stále existuje neistota o tom, či je to naozaj pravda. Tak sme naše výsledky porovnali s ďalšími rizikovými faktormi kardiovaskulárnych ochorení.“

V merítku najmä ženy stredného veku

Vedci sledovali 1 500 žien v priebehu 50-tich rokov, aby dospeli k svojim záverom. Zamerali sa na skupinu stredného veku (v rokoch 1968 až 2000). Tieto ženy mali viesť záznamy o frekvencii a spotrebe piva, vína a liehovín za posledných desať rokov. Taktiež mali popísať svoj zdravotný stav.

Výsledky ukazujú, že počas sledovaného obdobia 185 žien malo infarkt, 162 dostalo mŕtvicu, u 160-tich sa vyvinul diabetes a 345-tim bola diagnostikovaná rakovina. Vďaka tomuto sledovaniu sa podarilo odhaliť štatisticky významnú súvislosť medzi vysokou spotrebou liehovín – definovaná ako častejšie ako raz alebo dvakrát za mesiac – a takmer o 50 percent vyšším rizikom úmrtia na rakovinu, v porovnaní s tými, ktorí menej často pijú.

Ukázalo sa tiež, že ženy, ktoré raz alebo dvakrát mesačne pili, mali o 30 percent nižšie riziko infarktu, než ženy, ktoré pili pivo niekoľkokrát týždenne, denne, alebo tie, ktoré nikdy pivo nepili. Mierna konzumácia piva teda zrejme chráni ženy pred infarktom. Vedci však dodávajú, že dôležitá je naozaj striedmosť.

Zdroj: webmagazin/teraz.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.