Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Koreniny ako prírodné lieky!

Škorica, kardamon, kurkuma, rasca, chilli či klinčeky. Ako vedia pomôcť nášmu telu?

Koreniny – svoju nespornú kvalitu vedia preukázať v kuchyni, ale nápomocné sú rovnako ako prírodné lieky. Avšak, pozor! Ich nadmerná konzumácia môže mať aj opačný efekt.

Škorica patrí medzi základné koreniny. Či už koláče alebo samotnú domácnosť dokáže príjemne prevoňať a mimoriadne obľúbená je najmä v období vianočných sviatkov. Čo sa zdravia týka, znižuje cholesterol, má antibakteriálne účinky a upokojuje.

Kardamon eštenepatrí medzi typické slovenské korenia, vie však výborne zvýrazniť chuť kávy alebo čaju. Veľmi často býva súčasťou kari korenia a má pozitívne účinky na trávenie. Považuje sa tiež za účinné afrodiziakum.

Kurkuma je do žlta sfarbené indické korenie a neodmysliteľná súčasť kari korenia. Pôsobí protizápalovo a má prívlastok "prírodný doping".

Rasca je v slovenskej kuchyni neodmysliteľné korenie, používa sa najmä do slaných jedál. Veľmi pozitívne účinky má aj na ľudské telo, pretože zlepšuje trávenie, odstraňuje plynatosť a je prevenciou proti anémii.

Chilli korenie je charakteristické svojou ostrou chuťou. Už jedna čajová lyžička chili nám zabezpečí tretinu odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Navyše, zrýchľuje metabolizmus a podporuje krvný obeh.

Klinčeky sú korením, ktoré by sme našli v každej slovenskej kuchyni. Jedlo vďaka nim získava špecifickú vôňu aj chuť. Používajú sa aj ako dôležitá ingrediencia do vareného vína či punču. Veľmi priaznivo pôsobia na srdce a plnia funkciu antioxidantov.

Zdroj: KAMzaKRASOU.sk

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.