Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Radi sedávate pri ohni? Vieme, prečo!

Jedno slovenské príslovie hovorí, že kto sa ohňa chráni, toho neopáli. Avšak, nepatríte aj vy medzi tých, ktorí milujú vôňu ohňa a ten zvuk, ktorý vydáva, keď praská? 🙂

https://www.youtube.com/IExpnvKDnnU

Chladné zimné večery si doslova pýtajú, aby sme ich strávili pri krbe s ohňom. Avšak, nie sú to len praktické dôvody, prečo si pred neho radi sadáme. A vedci z univerzity v Alabame sa rozhodli vyskúmať, prečo nám je sledovanie ohňa také príjemné.

Pozerajte sa do ohňa, budete mať lepší tlak!

Čím dlhšie sa vraj pozeráme do ohňa, tým sme uvoľnenejší a zbavujeme sa pocitu úzkosti.

Antropológ Christopher Lynn otestoval viac ako 200 dospelých ľudí, aby zistil, aký je vzťah medzi psychickým stavom človeka a počúvaním ohňa, ktorý praská v krbe. Prišiel na to, že účastníci prieskumu, ktorí sa pozerali na oheň aj so zvukom, mali po meraní krvný tlak menší v priemere až o 5%. Tým, ktorí sledovali video bez zvuku, tým sa krvný tlak naopak zvýšil.

Zaujímavé je, že spomedzi všetkých má praskajúci oheň najsilnejší účinok na empatických a altruistických, teda nezištne pomáhajúcich ľudí. Pocit zrelaxovania je u nich najintenzívnejší.

Gény neoklameš, históriu nezmažeš

Vôňu a zvuk ohňa si ľudia zvykli vychutnávať dávno pred nami, cítili sa vďaka nemu v bezpečí.

Radosť z ohňa má svoj historický pôvod. Napríklad v čase doby kamennej slúžil oheň na príjemný rituál – ľudia sa vďaka nemu usádzali okolo táborových ohňov, aby sa ohriali a cítili sa byť súčasťou veľkej rodiny. Udržať ho bolo veľmi dôležitou úlohou. Kto ju zvládol, mal medzi ostatnými výhody.

Zdroj: aktuality.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.