Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Wau! Rakúski vedci navrhli protézu, ktorá dovolí cítiť vnemy!

Na spodku chodidla sa nachádzajú senzory, ktoré umožňujú majiteľovi protézy „cítiť“!

Ako uviedol Hubert Egger z Univerzity v Linzi, umožňuje to šesť senzorov na spodku umelého chodidla. Ide o vôbec prvý prípad, keď osoba s amputovanou nohou dostala protézu vybavenú senzormi.

Príjemcom protézy sa stal bývalý učiteľ Wolfang Rangger. Lekári mu najprv napojili nervové zakončenia v kýpti končatiny tak, aby boli čo najbližšie k povrchu kože. Princíp fungovania protézy spočíva práve v ich stimulovaní. Nervové zakončenia následne zasielajú vzruch do mozgu, ktorý ho vyhodnotí ako vnem pochádzajúci z chodidla.

"Senzory povedia mozgu, že to je noha a nositeľ má dojem, že vnem pochádza z dotyku s povrchom, po ktorom kráča," vysvetlil Egger.

"Už sa nešmýkam na ľade a dokážem povedať, či chodím po štrku, betóne, skle či piesku. Dokážem dokonca cítiť malé kamienky," pochválil umelú náhradu nohy 54-ročný Rangger.

Okrem behania, bicyklovania a lezenia mu protéza pomáha aj znížiť fantómové bolesti. Podľa Eggera Ranggerov mozog teraz dostáva skutočné vnemy, a tak sa ich nepokúša nájsť v chýbajúcej končatine.

Zdroj: SITA

Photo: europe.neewsweek.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.