Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Nová žena v domácnosti – umývačka riadu!

Vďaka umývačke riadu dokážeme ušetriť až 2 týždne dovolenky navyše.

Sú dve skupiny ľudí – tí, ktorí si kúpili umývačku riadu a považujú toto rozhodnutie za jednu zo svojich najlepších investícií, a potom tí, ktorí tvrdia, že túto vymoženosť modernej doby nepotrebujú a umyť riady ručne im nerobí najmenší problém. Slovné spojenie "vymoženosť modernej doby" však nie je celkom presné, keďže umývačka riadu má za sebou, čo sa jej existencie týka, slušnú históriu. Vznikla pred 129-mi rokmi!

Za všetkých hľadaj ženu!

A platí to aj v prípade umývačku riadu, za ktorej vznikom stojí Američanka Josephine Cochran z Illinois. S najväčšou pravdepodobnosťou ju k vynálezu, ktorý sa dnes teší veľkej obľube, motivovala predstava ušetreného času a peňazí. Prvú automatickú umývačku riadu si nechala patentovať 28. decembra v roku 1886. O sedem rokov neskôr bola Josephine na Svetovej výstave v Chicagu za svoj nápad ocenená.

Nesporné výhody umývačky riadu ocenili v jej začiatkoch najmä reštauračné a hotelové zariadenia. Spotrebiteľský boom v bežných domácnostiach nastal v 50. rokoch minulého storočia!

ÁNO pre umývačku riadu:

Ak chcete ušetriť čas, energiu a vodu. Týka sa to najmä domácností, v ktorých je zvykom umývať riady pod prúdom tečúcej vody. V týchto prípadoch nám dokáže umývačka riadu ušetriť až 60% vody, o energiách nehovoriac.

Ak si chcete chrániť pokožku na rukách. Časté máčanie v saponátovej vode totiž jemnú a citlivú pokožku na rukách poškodzuje.

Ak chcete mať riad skutočne čistý. Čo sa hygieny týka, efektívnejšia je v tomto prípade umývačka riadu. Vysoká teplota vody (45°C a viac) a vzduchu zničí baktérie aj nečistoty omnoho dokonalejšie. Bonus – lesk riadu, ktorý pri bežnom umývaní nedosiahneme.

NIE pre umývačku riadu:

Umývačka riadu potrebuje nemalé miesto v kuchyni, najmä ak sa jedná o jej voľne stojacu nie o vstavanú verziu.

Nepodarí sa vám umyť všetok riad naraz. Platí to v prípade, že ste si zadovážili umývačku s menšou kapacitou.

Umývačka riadu sa môže upchať. Preto je potrebné dávať dobrý pozor na odpad a taniere, poháre či hrnce pred vložením do nej zbaviť zvyškov jedla.

Na začiatku treba investovať. Minimálna cena kvalitnejších umývačiek riadu sa začína od sumy 200€.

Zdroj: KAMzaKRÁSOU.sk; Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.