Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Človek skrotil psa pred tisíckami rokov!

Podľa najnovšieho výskumu sa zdomácnenie psa udialo už pred 40-tisíc až 27-tisíc rokmi!

UŽ ŠTYRIDSAŤ ROKOV SA SNAŽÍME VYCHOVÁVAŤ PSY!

Zdomácnenie psa človekom (domestikácia) sa mohlo udiať skôr, ako sa doteraz predpokladalo. Naznačuje to DNA 35-tisíc rokov starej vlčej kosti, ktorú objavili na Sibíri, na Tajmýrskom polostrove.

Ako uviedli vedci, kosť patrila s najväčšou pravdepodobnosťou jedincovi, ktorý predstavoval prechodnú formu medzi vlkom a psom. Na základe tohto tvrdenia odhadujú, že domestikácia psov sa udiala už pred 40-tisíc až 27-tisíc rokmi.

Dnešné psy sú potomkovia divých vlkov, ktorých skrotil človek. Hoci je známe, že sa to stalo v prehistorických dobách, o presnom čase vedci naďalej vedú debaty. Podľa predošlého výskumu založeného na porovnávaní genetickej informácie súčasných vlkov a psov, zdomácnenie psa nastalo niekedy pred 16-tisíc až 11-tisíc rokmi.

Podľa slov Lova Daléna zo švédskeho Prírodovedného múzea, kosť, pravdepodobne rebro, objavil v sibírskom permafroste. Vlk najskôr patril k populácii obývajúcej eurázijskú stepnú tundru počas poslednej ľadovej doby.

"Myslím, že jedným z najjednoduchších vysvetlení je, že títo lovci a zberači chytili mláďatá vlka a držali ich ako hliadky pred veľkými predátormi ako medveď, jaskynný lev a tiež pred inými nebezpečnými cicavcami ako mamuty, srstnaté nosorožce či inými ľuďmi," povedal Dalén.

Nájdená kosť obsahuje aj vysoký počet génov spoločných so psími plemenami sibírsky husky či grónsky pes.

"Najpravdepodobnejšie vysvetlenie je, že populácie sibírskych domácich psov sa krížili s miestnymi vlkmi, keď s ľuďmi putovali do severných zemepisných šírok," uviedol Pontus Skoglund z Harvardskej lekárskej školy.

Vedci o objave napísali v časopise Current Biology.

Zdroj: SITA; Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.