Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Nasaďte si slnečné okuliare! Inak…

Podceňovať význam slnečných okuliarov nie je rozumné.

Časy, keď boli slnečné okuliare považované za škaredú zdravotnícku pomôcku, sú dávno minulosťou. A ani prívlastok "módny doplnok" nie je v ich prípade celkom pravdivý. Slnečné okuliare majú predovšetkým ochrannú funkciu – chrániť naše oči pred škodlivým ultrafialovým žiarením, ktoré môže zrak poškodiť aj natrvalo.

UV žiarenie je ultrafialové (vysokoenergetické) žiarenie. Tvorí neoddeliteľnú súčasť slnečného svetla a jeho intenzitu ovplyvňuje predovšetkým slnečný svit. Delí sa na 3 základné druhy: UVA žiarenie, ktoré môže opáliť pokožku, UVB žiarenie, ktoré je pre živé organizmy škodlivé a na nebezpečné UVC žiarenie, ktoré spôsobuje starnutie pokožky a v niektorých prípadoch aj vznik rakoviny.

Čo robí UV s naším zrakom?

UV žiarenie je pozitívne aj negatívne. Pozitívne preto, lebo vďaka nemu prebieha v rastlinách fotosyntéza. Negatívne preto, že spôsobuje nepríjemné ochorenia kože a očí. Prílišné vystavovanie sa UV žiareniu (najmä UVB) môže skončiť silným zápalom očných rohoviek. To je dôvod, prečo by mali byť počas slnečných dní povinnou výbavou nášho "outdoorového outfitu" aj slnečné okuliare.

Výber správnych slnečných okuliarov je dôležitý!

Ponuka slnečných okuliarov je v súčasnosti veľmi široká. Dôležité pri ich kúpe je zohľadniť najmä to, nakoľko sú schopné odfiltrovať nebezpečné UV lúče zo slnečného spektra. Vybrať si môžeme z 5-tich kategórií, pričom bezfarebný filter z kategórie "0" prepustí 80 až 100% slnečného žiarenia. V praxi platí, že čím je filter tmavší, tým lepšie. Najmenej škodlivého UV žiarenia prepustí filter z kategórie "5", teda 3 až 8%. Vo všeobecnosti sa odporúča kúpiť si stredne tmavý filter

Zdroj: KAMzaKRASOU.sk; Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.