Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ste Stredoslovák? Možno máte málo horčíka!

Tretine Slovákov chýba v tele horčík aj napriek tomu, že v ňom plní viac ako 300 užitočných funkcií!

Horčík = najviac prehliadaný prírodný minerál!

Takmer tretina žien zo stredného Slovenska je ohrozená nedostatkom horčíka. Ukázal to prieskum Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Podľa výsledkov štúdie chýba tento dôležitý minerál 32 percentám žien zo stredného Slovenska. Najmenej žien s rizikom nedostatku horčíka žije na východe. Je ich 20 percent. Na západnom Slovensku je nedostatkom horčíka ohrozených 27 percent žien.

Mužom chýba horčík menej

Výskum sa uskutočnil v závere minulého roka na vzorke 619 respondentov vo veku od 16 do 82 rokov. Výsledky tiež ukazujú, že muži sú na tom o niečo lepšie ako ženy. Najvyššie riziko nedostatku horčíka sa taktiež objavilo u mužov zo stredného Slovenska. Tým namerali 26-percentnú pravdepodobnosť, že im horčík v tele chýba. V ostatných regiónoch namerali riziko u 22 percent mužov.

Za všetko môže soľ a nadváha

„Aktuálny prieskum signalizuje niekoľko dôvodov nedostatku horčíka v slovenskej populácii. Medzi ženami na strednom Slovensku je špecifickým problémom vysoká hodnota indexu telesnej hmotnosti (BMI). U mužskej časti populácie sa potvrdila korelácia nedostatku horčíka s vyšším vekom a nadmerným solením,“ zhodnotil výsledky Zdeněk Zadák, vedúci centra pre výskum a vývoj Fakultnej nemocnice Hradec Králové.

Zdroj: SITA

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.