Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Naučte sa soliť bez soli!

Nie vždy platí, že je soľ nad zlato. Najmä nie vtedy, ak sa jedná o naše telo.

Čím menej soli, tým dlhší život

Vedci sa dlhodobo venujú skúmaniu vzťahu medzi soľou a zdravím človeka, čoho výsledkom sú napríklad tvrdenia, že tí, ktorí ju konzumujú v menších množstvách, sa dožívajú vyššieho veku. Objavujú sa dokonca varovania, podľa ktorých nám nadmerné solenie môže škodiť rovnako ako fajčenie.

Soľ nielen v soľničke

Upraviť si režim solenia je jeden zo spôsobov, ako predísť problémom, ktoré nás môžu trápiť z dôvodu nadbytku soli v tele. Treba si však uvedomiť, že sa k chloridu draselnému, ako sa chemicky soľ nazýva, nedostávame len priamo zo soľničky, ale aj vďaka konzumovaným potravinám, v ktorých sa nachádza, polievkami začínajúc a mäsom končiac. Práve preto je potrebné zmeniť aj potraviny, ktoré sú súčasťou nášho jedálnička.

Stačí jedna čajová lyžička

Odporúčaná denná dávka soli je približne 6 gramov, čo zodpovedá jednej čajovej lyžičke. V skutočnosti však skonzumujeme aj dvojnásobok, čoho výsledkom býva vysoký krvný tlak a zadržiavanie vody v tele. Úplne vylúčenie soli z jedálnička by však bol opačný extrém, keďže soľ k životu potrebujeme pre normálnu funkciu buniek a orgánov. Najvhodnejšie je soľ uberať postupne, aby si organizmus na túto zmenu zvykol.

Byliny = ideálna náhrada soli v kuchyni

V prípade, že patríte medzi tých, ktorí veľa solia, pohľadajte v kuchyni koreňovú zeleninu. Má veľmi príjemnú korenistú príchuť. Dochucovať sa však dá aj rascou, cesnakom, pažítkou alebo bazalkou.

Zdroj: kamzakrasou.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.