Bábovka je sladké pečivo, ktoré sa teší veľkej obľube v Česku, v Poľsku, v Rakúsku, v Nemecku, ale aj na Slovensku.
Bábovka, jeden z najtradičnejších slovenských koláčov, je výborná nielen ako dezert ku káve alebo k čaju, ale rovnako dobre chutí ako súčasť raňajok.
Kedy je najlepšia?
Skutočne dobrá bábovka sa spozná podľa toho, že je šťavnatá a dá sa jednoducho vyklopiť z formy na pečenie. Recept na ňu ponúka aj český režisér Zdeněk Troška vo svojej knihe Nebo v hubě 2.
Recept á la Zdeněk Troška:
- 20 dkg kryštálového cukru
- 20 dkg polohrubej múky
- 20 dkg rozpusteného margarínu
- 3 vajíčka
- 1/2 kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžica mletej škorice
- 4 jablká nakrájané na drobné kocky
Postup:
Jablká ošúpeme a nakrájame na drobné kocky. Všetky ďalšie suroviny zmiešame a vylejeme do bábovkovej formy. Pečieme cca 45 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť.
Dobrú chuť! 🙂