Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Peter Lipa vydal novú pieseň ČOSI. Text nezabudnuteľného Milana Lasicu nádherne dopĺňa videoklip plný scénického tanca

Peter Lipa povedal, že pieseň by sa pokojne mohla volať aj Chiméra, lenže Milan Lasica jej zvolil názov ČOSI.

Peter Lipa je ikonou slovenského jazzu a neodmysliteľnou súčasťou našej hudobnej scény. Po letnej premiére vtipnej a nápaditej skladby Anjel strážnik, predstavil song, ktorý nesie doslova zážitkovú príchuť nielen po lyrickej stránke, ale aj po tej vizuálnej. Text Milana Lasicu v novinke od Petra Lipu ČOSI dokonalo stvárnili scénickými pohybmi tanečníci.

Okrem jazzu sa tento ikonický spevák orientuje i na soul, blues, funky i rock, aj keď, v jeho skladbách cítiť najmä prvky už spomínaného jazzu. Potvrdil to aj v novinke, v ktorej je počuť prepojenie jednotlivých žánrov ako jazz a blues. V novej skladbe sa spevák prekvapivo neobjavuje, a je to kvôli tomu, aby vynikol text, ktorý bravúrne stvárnili scénickým tancom tanečníci Simona Machovičová a Laco Cmorej.

Pozri si skvelý videoklip!

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

„Našim zámerom bolo čo najlepšie vizualizovať ČOSI, Chiméru. Hneď pri oslovení som si predstavil tieň a následne ženu. Tanec mi prišiel k tejto skladbe ako najlepší výrazový prostriedok, ktorý sa výborne dopĺňa s textom a hudbou. Výber tanečného dua, Lacko a Simona, bol jasný od samého začiatku a myslím že výsledok stojí za to. Inak tomu v prípade pána Lipu ani nemôže byť,“ hovorí spokojne režisér videoklipu Richard Raiman.

Samotní tanečníci sa k skladbe ČOSI vyjadrili len v superlatívoch

„Našim tanečným slangom ju môžeme nazvať ako atmosférická skladba, ešte k tomu s krásnym textom a s nezameniteľnou poetikou pána Lasicu. U nás tak nebol problém, čo na to vytvoriť, ale skôr to, ktoré z toho množstva nápadov vybrať. A keď sa stretne taká skladba so skvelým režijno-kameramanským tímom, tak to je radosť žiť,“ zhodli sa nadšene obaja tanečníci.

O hudbu do textu pána Lasicu sa postaral samotný spevák, Peter Lipa s Martinom „Majlom“ Štefánikom a produkčne to len doťukol zvukový inžiniér a producent Jonatán Pastirčák.

„V čase keď začal zúriť covid, som bol zavretý na chate a mal som chuť niečo robiť ,lebo som si myslel že ten čas treba využiť. Najprv som sa prehraboval v starých textoch, kde som našiel taký menší poklad v podobe textu Tomáša Janovica a Petra Petišku – Lipové Blues. Žiadne nezhudobnené texty od Milana Lasicu som nemal a pritom mi bolo jasné, že v každom novom projekte musí byť aspoň jedna pesnička na jeho text. Napísal som mu a ako odpoveď mi prišiel text s názvom ČOSI. Diakritika sa tu nemôže vynechať, lebo potom človek nevie, o čo ide. Pokojne by sa to mohlo volať Chiméra, ale on si vymyslel ČOSI. Na CD Dobré meno som mal pesničku Motýľ s Milanovým textom, ktorú som robil spolu s Majlom Štefánikom. Chcel som sa k tejto spolupráci vrátiť, tak presne 8.mája 2020 som mu poslal moje prvé demo. Hneď som ho aj upozornil, že to je trochu na štýl Deep Purple. Priateľsky mi odpovedal, že ho to neoslovuje. Môj druhý pokus si vypočul 23. decembra 2020 a potom na tom začal pracovať. Okrem iného, novinka bude súčasťou piatich piesní , ktoré budem v novej anglickej verzii nahrávať v novembri tohto roku v New Orleans,“ prezradil spevák Peter Lipa.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Zdroj: Tlačová správa
Zdroj náhľadovej fotografie: Tlačová správa

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.