Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Orgánové hodiny – kedy Vám pracujú orgány?

Čínska medicína verí, že každý náš orgán pracuje v inú dennú a nočnú hodinu. Tento proces riadenia nazývajú vnútorné alebo orgánové hodiny. Základom je jin a jang.

24 hodinový cyklus je rozdelený na dve časti po 12 hodín. Tomuto času sa podriaďuje šesť párov vnútorných orgánov. Funkcia orgánov sa teda mení každé dve hodiny. Počas nich daný orgán dosahuje svoju najvyššiu aktivitu.

5:00 – 7:00 Hrubé črevo

V tomto čase je najaktívnejšie hrubé črevo, preto je dobré zvyknúť si na pravidelnú rannú toaletu.

7:00 – 9:00 Žalúdok

Tento čas patrí žalúdku a preto je najvhodnejšia doba na raňajky a príjem energie. Naše telo je už prebraté a neodporúča sa studená sprcha.

9:00 – 11:00 Pankreas a slezina

O tomto čase sa aktivuje slezina, čo znamená, že tento čas je absolútne nevhodný na konzumáciu alkoholu. Vhodné je konzumovať sladké a ovocie, pretože telo dokáže najlepšie spaľovať cukry.

11:00 – 13:00 Srdce

Tento čas je venovaný srdcu. O tomto čase sa neodporúča piť kávu, jesť mastné jedlá, fajčiť či pracovať pod stresom. Vhodná je prechádzka na čerstvom vzduchu alebo krátky spánok.

13:00 – 15:00 Tenké črevo

Ak zvyknete obedovať skôr, je vhodný čas to posunúť, nakoľko v tomto čase je najaktívnejšie tenké črevo. Nezabudnite jesť v pokoji a bez stresu.

15:00 – 17:00 Močový mechúr

V tomto čase najviac pracuje močový mechúr, odporúčajú sa piť bylinkové čaje, aby tráviaci systém zvládol všetko spracovať. Táto doba je ideálna na návštevu sauny a silový tréning.

17:00 – 19:00 Obličky

Tento čas je ideálny na očistu organizmu, keďže v tejto dobe sú najaktívnejšie obličky. Ak Vás o tomto čase bolí hlava, je to znamenie zvýšiť pitný režim.

Osrdečník je vak, ktorý obaľuje srdce. V tomto čase sa srdce upokojuje, organizmus sa predpripravuje na spánok a je to doba vhodná na relax. Je preto dobré pustiť si hudbu alebo si čítať.

21:00 – 23:00 Tri ohrievače

Podľa čínskej medicíny sa v tomto čase aktivuje tri ohrievače, ktoré sa nachádzajú v okolí žalúdka. Tieto body sú prepojené s vesmírom a je dobré ich nechať naplno prejaviť. Bude nás potom čakať príjemná noc a zobúdzanie plné energie.

23:00 – 01:00 Žlčník

Pokiaľ sa o tomto čase budíte, tak mávate problém práve so žlčníkom. Vyhnite sa preto ťažkým jedlám večer a alkoholu.

01:00 – 03:00 Pečeň

O tomto čase je na vrchole pečeň a preto je to najnevhodnejší čas na pitie alkoholu. Pečeň reaguje veľmi citlivo na všetko, čo požijete.

03:00 – 05:00 Pľúca

Ak máte problémy s dýchaním prejaví sa to práve teraz, nakoľko sú na vrchole pľúca. Tento problém majú často astmatici. Mali by ste sa preto úplne vyhnúť cigaretám.

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.