Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Pozri sa, ako vyzerala prvá vianočná pohľadnica

Prvé pozdravy písali ľudia v Egypte na papyrus. Ako z nich vznikli vianočné pohľadnice?

Vieš kedy a kde poslali prvú pohľadnicu?

Samozrejme pri prvých pozdravoch písaných na papyruse, a neskôr v Číne na červenom papieri, nešlo o vianočné pozdravy. Písali sa k Novému roku a klasické papierové pohľadnice s vianočným obrázkom vznikli v Európe až v 15. storočí.

Prvú pohľadnicu vyrobil podľa vam.ac.uk obchodník Henry Cole z Anglicka, ktorý si veľmi potrpel na spoločenskú etiketu. Svojim obchodným partnerom posielal kartičky so želaním pekných sviatkov. Ale už ho nebavilo písať toľko pozdravov, tak dostal nápad, ako túto situáciu vyriešiť a pozdravy ešte aj vylepšiť. V roku 1843 oslovil maliara Johna Callcotta Hersleya, aby mu namaľoval obrázok, na ktorom by bola šťastná rodina sediaca za štedrovečerným stolom. Bol na nich opäť napísaný aj text: „Veselé Vianoce a šťastný Nový rok”.

https://www.instagram.com/p/CXtxwSutDEd/


​Kartičky s pozdravmi ale začali predávať aj dvaja talianski kníhtlačiari z Milána, a pohľadnice si získali veľkú pozornosť v celej Európe. Je teda ťažké presne povedať, kto s pohľadnicami začal ako prvý. Postupne sa začali vyrábať aj známky s vianočnými obrázkami, a najväčší rozmach zaznamenali v 80.rokoch minulého storočia.

Pohľadnice síce mnohí z nás už teraz posielajú v elektronickej podobe, nič sa ale nevyrovná tomu, keď si papierový obrázok nájdeš v schránke a môžeš si ho chytiť do rúk a vystaviť.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.