Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Medovníkové domčeky vznikli vďaka rozprávke, toto je medovníkový príbeh

Bratia Grimmovci vymysleli malý medový zázrak. Perníková chalúpka sa rozšírila do celého sveta.

Typický medovníček je vyrobený z múky, medu, tuku a vajíčok a ochutený škoricou, klinčekmi, badiánom, niekedy aj muškátovým orieškom a zázvorom. Tradícia na Slovensku nás učí piecť mesiac pred Vianocami, a ukladať medovníčky do krabíc s jabĺčkom a kúskom chleba, aby stihli zmäknúť. Existujú ale recepty aj na okamžite mäkké medovníčky. Najväčšiu radosť z nich majú deti, pretože môžu vykrajovať a potom na koláčiky kresliť obrázky bielkovou polevou.

Medovníčky majú pôvod v Nemecku. Prvý cech vznikol v Norimbergu, a ten doteraz nesie titul Hlavné mesto perníka. Na Slovensku sa začali vyrábať až v 14. storočí a piekli sa iba cez sviatky, pretože koreniny do nich boli veľmi drahé. Medovníkové recepty boli tajné a dedili sa z generácie na generáciu. Významné medovnikárske dielne boli na Slovensku v Trnave, Banskej Štiavnici, Levoči a Bardejove. Medovníky sa v minulosti nevykrajovali, ale vtláčali do foriem. Keďže mali ozdobný reliéf, už sa nezdobili polevou. Formy sa vyrábali z hruškového dreva.

Ako to bolo s chalúpkou.

Tradícia výroby zdobených perníkových chalúpok začala v Nemecku až začiatkom 19. storočia, píše justfunfacts.com. Podľa niektorých bádateľov boli prvé perníkové chalúpky výsledkom známej rozprávky bratov Grimmovcov. V rozprávke dve deti, opustené v lese, našli jedlý domček z medového cesta s cukrovými ozdobami. Po vydaní rozprávky začali nemeckí pekári piecť zdobené rozprávkové domčeky.

Internet je plný receptov, ako upiecť tie najlepšie si prečítaj u medovnikárky Táničky.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.