Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Od EÚ dostaneme viac ako 2 milióny eur. Na ovocie a zeleninu do škôl!

Cieľom projektu Ovocie do škôl je zlepšiť stravovacie návyky detí.

Slovensko získa v rámci programu Ovocie do škôl viac ako 2,6 milióna eur. Európska komisia navrhla 150 miliónov eur na Program podpory konzumácie ovocia na školách v Európskej únii, sumu schválili členské štáty EÚ.

"Naším cieľom je pomôcť deťom vytvoriť si zdravé stravovacie návyky a bojovať tak proti rozmáhajúcej sa detskej obezite," povedal Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. V 25 členských štátoch EÚ bude mať program dosah na 12 miliónov detí vo veku šesť až desať rokov.

Program podpory konzumácie ovocia na školách vznikol v roku 2009 a členské štáty sa doňho zapájajú dobrovoľne. Podľa Národnej stratégie Slovenskej republiky pre program podpory spotreby ovocia a zeleniny u detí a žiakov – "Školské ovocie" – na školský rok 2014/2015 je cieľom podporiť domácu produkciu ovocia a zeleniny a jej konkurencieschopnosť, zvýšiť spotrebu ovocia a zeleniny u detí a žiakov, vplývať na zmenu stravovacích návykov, predchádzať chorobám z nadhmotnosti a obezity, ale aj zvýšiť vedomosti detí o zdravotných účinkoch ovocia a zeleniny.

100%-né prírodné ovocné a zeleninové šťavy áno, umelé sladidlá nie

Medzi ovocie, ktoré deti môžu v školách jesť, patria jablká, hrušky, broskyne, marhule, slivky a čerešne. Medzi zeleninu patria paradajky, papriky, reďkovka, kaleráb a mrkva. Deti môžu v školách takisto dostať 100-percentné prírodné ovocné a zeleninové šťavy bez pridaného cukru a umelých sladidiel, nemôžu však dostať šťavy z koncentrátov, nektárov alebo citrusov. Takisto môžu v školách jesť ovocné pyré bez cukru a umelých sladidiel. Zelenina a ovocie pochádza z regiónov alebo z národnej a európskej produkcie.

Zdroj: SITA

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.