Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Vrabec domový a vrabec poľný sú podľa ornitológov vtákmi roka!

Oba druhy zaznamenali v rôznych regiónoch našej krajiny úbytok.

Slovenská ornitologická spoločnosť BirdLife Slovensko vyhlásila za Vtáka roka 2015 vrabca domového a vrabca poľného.

Ako agentúru SITA informoval hovorca ornitológov Ján Gúgh, netradičná voľba dvoch druhov na jeden rok súvisí s tým, že oba druhy postupne zo Slovenska miznú. V rámci kampane vták roka si SOS/BirdLife každoročne zvolí jeden druh vtáka, na ktorý následne zamerajú rôzne podporné projekty a oboznamujú s ním verejnosť.

V uplynulom roku bol vtákom roka zvolený bocian biely. "Výber vrabcov za vtáčie druhy roka 2015 nie je náhodný, keďže oba druhy zaznamenali u nás v mnohých regiónoch výrazný pokles," povedal Gúgh. Úbytok populácie vrabcov súvisí podľa neho s mnohými faktormi, medzi inými najmä intenzifikáciou a chemizáciou v poľnohospodárstve, úbytkom hmyzu ako potravy alebo úbytkom hniezdnych možností. "Mestské populácie vrabca domového sú ohrozované aj počas zatepľovania a rekonštrukcie panelových domov. Vrabce domové sú popri dážďovníkoch častými obyvateľmi dutín panelových domov, ktoré predstavujú posledné hniezdiská v mestskom prostredí," uviedol Gúgh. Vo vidieckom prostredí ich populáciu zase ovplyvňuje postupný zánik tradičných hospodárskych dvorov.

Podľa ornitológov však môže verejnosť pomerne jednoduchými spôsobmi vrabcom pomáhať. "V zimnom období uvítajú vrabce prikrmovanie, ideálne pšenicou. Obom vrabčím druhom je možné inštalovať vtáčie búdky, či už v okolí domov, na záhradách pre vrabce domové, ale aj vo voľnej krajine pre vrabce poľné," dodal Gúgh.

Vrabec domový aj vrabec poľný predstavujú bežné druhy vtákov a oba patria ku koloritu tradičnej vidieckej krajiny. Kým vrabec domový patrí k druhom, ktoré hniezdia a žijú v bezprostrednej blízkosti človeka, na hospodárskych dvoroch či priamo v dutých častiach domov a na povalách, vrabec poľný sa počas hniezdenia zväčša človeku vyhýba. Tieto vrabce hniezdia v otvorenej nížinatej krajine, ale počas zimy navštevujú s obľubou v kŕdľoch aj obývanú krajinu s dostatkom potravy. Oba spomínané druhy vrabcov sa v lete živia hmyzom, ktorý chytajú pre svoje mláďatá a sú tak podľa ornitológov pre ľudí užitočnými druhmi.

Zdroj: SITA

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.