Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

V piatok nás čaká výnimočný deň!

Zatmenie budeme môcť sledovať približne 2 hodiny a 20 minút!

V piatok 20. marca, na deň jarnej rovnodennosti, čaká územie Slovenska čiastočné zatmenie Slnka.

Naposledy sme mali možnosť vidieť na Slovensku čiastočné zatmenie pred štyrmi rokmi, 4. januára 2011. Na ďalšie budeme čakať šesť rokov, konkrétne do júna 2021. Zatmenie na našom území potrvá približne dve hodiny 20 minút a v najväčšej fáze budú zakryté približne dve tretiny priemeru slnečného disku, čo zodpovedá približne 60 percentám jeho plochy. Zatmenie bude v Bratislave možné pozorovať od 9:38, pričom maximum dosiahne okolo 10:47 a skončí o 11:58. V Košiciach sa úkaz začne okolo 9:44, maximum dosiahne o 10:53 a skončí o 12:04.

Ako pozorovať zatmenie bez ujmy na zdraví?

Astronómovia v tejto súvislosti pripomínajú niekoľko rád, ako môže laická verejnosť pozorovať úkaz bez rizika poškodenia zdravia. Prvou je nikdy sa nepozerať nechráneným zrakom priamo do Slnka. "Intenzívne žiarenie slnečného disku je vážnou hrozbou pre ľudský zrak, aj jedno percento z celkovej plochy slnečného disku má dostatočnú intenzitu, aby za nepriaznivých okolností napáchalo na ľudskom zraku nenapraviteľnú škodu," povedal Július Koza z Astronomického ústavu SAV. Taktiež je veľmi nebezpečné, bez dohľadu skúseného odborníka pozorovať zatmenie ďalekohľadom. "Nikdy sa nepozerajte do Slnka ani cez fotoaparát alebo kameru," upozorňuje Koza. Bežne predávané slnečné okuliare tiež podľa neho nie sú dostatočnou ochranou zraku na priame pozorovanie Slnka a to ani vtedy, ak majú najvyšší ochranný faktor.

Bezpečnou pomôckou na pozorovanie zatmenia sú podľa astronómov napríklad fóliové slnečné okuliare. Ľahko dostupnou, osvedčenou a bezpečnou pomôckou na pozorovanie čiastočného zatmenia Slnka sú podľa astronómov aj tmavé zváračské sklá s najvyšším stupňom tmavosti. Zváračské sklá nie sú vhodné ako slnečný filter pred objektívom ďalekohľadu, fotoaparátu alebo kamery.

Piatkové zatmenie bude pozorovateľné ako čiastočné z Európy, Severnej Afriky, Blízkeho Východu, Malej a Strednej Ázie, Ruska a Grónska. Ďalšie zatmenie Slnka nastane 13. septembra 2015 a bude pozorovateľné iba ako čiastočné z Južnej Afriky, Madagaskaru a Antarktídy.

Zdroj: SITA

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.