Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Slovensko starne!

Demografická budúcnosť našej krajiny nie je veľmi optimistická. V roku 2060 bude medzi tromi najstaršími v EÚ.

Slovenská populácia veľmi výrazne starne. Najstarším okresom je u nás Bratislava I, naopak, najmladším je Kežmarok a Námestovo. Vekový rozdiel medzi nimi je 11 rokov.

„Aj napriek tomu patrí Slovensko v rámci Európskej únie k najmladším spolu s Cyprom a Írskom,“ vyjadrila sa výskumníčka Viera Pilinská. Ako ju doplnil prodekan Prírodovedeckej fakulty UK Branislav Bleha, demografická budúcnosť Slovenska nie je optimistická, starnutie obyvateľstva je u nás nezvratné. Napriek tomu, že dnes patrí Slovensko medzi najmladšie krajiny únie, v roku 2060 bude jednou z troch najstarších.

Materstvo a rodičovstvo odkladáme

Podľa slov výskumníka Branislava Šprochu, plodnosť a pôrodnosť prechádza u nás významnými zmenami, pričom sme sa dostali medzi krajiny s najnižšou plodnosťou. Dôležitým faktorom je podľa neho odkladanie materstva či rodičovstva. „Priemerný vek pri prvom pôrode je približne 29 rokov, v bratislavských okresoch 29 a viac,“ priblížil s tým, že taktiež vzrástol podiel detí, ktoré sa rodia mimo manželstva, je ich až 37 percent.

Menej sa sobášime

Počet manželstiev u nás klesá. Ľudia sa často rozhodnú pre manželstvo vo vyššom veku. Najhoršia je situácia na juhu stredného Slovenska, no odkladaním manželstva sú poznačené všetky slovenské okresy. „Ľudia zo severu stredného Slovenska sa rozvádza menej, občania západnej časť krajiny viac,“ poznamenal Branislav Šprocha.

Najčastejšie sa sťahujeme z východu na západ

Ročne na Slovensku mení bydlisko približne 85-tisíc ľudí, informovala o tom Danuša Jurčová. Obyvatelia sa podľa nej najčastejšie sťahujú z východu krajiny na západ a smerujú najmä do Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja. Mladí ľudia sa však často sťahujú do okresu Senec, idú za lepším životným prostredím či lepšími podmienkami. Takisto sa tu rodí viac detí.

Zdroj: SITA

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.