Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Niektoré potraviny môžete jesť aj po dátume spotreby. Viete, ktoré?

Aj u vás je to tak? Otvoríte chladničku, chcete si dať syr, ale všimnete si, že je dva dni po skončení trvanlivosti, tak ho automaticky vyhodíte? Nemusíte!

Mnohé produkty sú totiž vyrobené tak, že ich pokojne môžete jesť aj pár týždňov po skončení záruky. Ktoré to sú?
Podľa investigatívnej novinárky Joanny Blythmanovej po dátume spotreby môžeme pokojne jesť tvrdé syry
. Ako tvrdí, ak je na vonkajšej strane tvrdého syra pleseň, stačí ju jednoducho odkrojiť, rovnako to platí aj pri chlebe. Iné je to však s mäkkými syrmi, ktoré môžu byť po dátume spotreby napadnuté rôznymi baktériami. Podobne neriskujte ani pri mäsových produktoch.
Pasterizované mlieko
vám vydrží o 50% dlhšie, ak ho budete skladovať na mieste, kde je nižšia teplota – napríklad v zadnej časti chladničky.
Podľa správy potravinového vedca Dana Gundersa vajíčka
vydržia tri až päť týždňov. Dôležité je ale skladovať ich na mieste s teplotou nižšou ako 5 stupňov, aby sa zabránilo rastu baktérie salmonely.
Čo ešte môžete jesť aj po dátume spotreby? Potraviny s vysokým obsahom cukru – ako sú med
alebo lekvár. Zemiakové lupienky kvôli vysokému obsahu soli sú takisto bezpečné na konzumáciu a bez obáv si môžete dať aj sušienky.
Báť sa nemusíte ani nevarených cestovín
po záruke. Keďže sú hermeticky uzavreté, vydržia veľmi dlho.
Chlieb
môžete uskladniť v mrazničke a dať si ho pokojne o pár mesiacov. Iba sa uistite, či nie je niekde plesnivý.
A nezabudnite na čokoládu
. Aj keď už nevyzerá perfektne, ale má na sebe biely povlak, je to len tuk, ktorý sa topí a stúpa na vrchol.

Čo po záruke pokojne a bez obáv zjete vy?

Zdroj: vysetrenie.zoznam.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.