Tiež milujete dlhé romantické prechádzky do chladničky? 🙂
Poznáte to. Sľúbite si, že večerná tablička čokolády bola na dlhšiu dobu posledná, lenže, už na druhý deň si ju v potravinách kúpite zase. Či už je to sladkosť alebo slaný snack, vedecká obec sa stále častejšie vyjadruje o tzv. potravinovej závislosti.
Zatiaľ posledná štúdia na túto tému, ktorú zrealizovala doktorka Nicole Avena z Ichan School Of Medicine na vzorke 504 dobrovoľníkov, hovorí, že si k určitým druhom potravín môže človek naozaj vypestovať závislosť. V rámci výskumu boli respondenti vyzývaní, aby napríklad identifikovali tie jedlá, ktoré konzumujú až do bodu, keď im je z nich naozaj zle a cítia sa po nich unavení alebo spomalení. Po vyhodnotení týchto otázok vznikla tabuľka najviac a najmenej návykových potravín:
Zdroj: dobrenoviny.sk