Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Chcete sa zbaviť alergie na arašidy? Začnite ich jesť!

Vedcom sa podarilo zistiť, že bábätká, ktoré jedli podzemnicu olejnú, nezískali alergiu na arašidy!

Konzumácia arašidov v dojčenskom veku potláča vznik alergie na ne. Ako uviedli britskí výskumníci, testy na 628 bábätkách ukázali, že podávanie stravy obsahujúcej podzemnicu olejnú znížilo riziko vzniku alergie o viac ako 80%.

V experimente výskumníci rozdelili deti podľa toho, či u nich test na koži preukázal alergiu na arašidový proteín. Išlo pritom o bábätká vo veku od 4-och do 11-tich mesiacov. Na základe prvého testu vznikla skupina zložená z 530 dojčiat, u ktorých sa alergia ešte nevyvinula. Zvyšné deti mali miernu alergickú reakciu. Obe skupiny následne rozdelili na polovice. Kým jednej podávali stravu obsahujúcu arašidy, u druhej plody v strave úplne vynechali. Po tom, čo deti dosiahli vek 5 rokov, ich vedci znovu otestovali. Podľa výsledkov v skupine bez prvotnej alergickej reakcie a bez príjmu arašidov v strave sa alergia vyvinula u 13,7 % detí. U detí s arašidovou stravou a bez prvotnej reakcie sa vyskytla v 1,9 % prípadov. V druhej časti, čiže u detí s alergickou reakciou pri prvom testovaní, sa prevalencia pohybovala na úrovni 35,3 %, u detí bez konzumácie arašidov a 10,6 %, ak bábätká jedli arašidy.

"Bolo to vzrušujúce, keď sme si uvedomili, že po prvý raz vieme skutočne zabrániť vzniku tejto choroby," povedal profesor Gideon Lack. Upozornil však, že napriek výsledkom, rodičia nemajú experimentovať a deti by mali prejsť vyhodnoteniami a testami predtým, než im podajú stravu obsahujúcu arašidy. Výskumníci sa zároveň nazdávajú, že podobným spôsobom by sa dalo zabrániť aj vzniku ďalších druhov alergií.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.