1. Tekvicová polievka
Krémová tekvicová polievka je klasika, ktorá je ideálna na chladnejšie dni. Na prípravu potrebuješ pečenú tekvicu Hokkaido, cibuľu, cesnak, vývar, smotanu a korenie ako muškátový oriešok a čierne korenie. Všetky ingrediencie sa zmixujú, aby vznikla jemná a bohatá polievka.
Ingrediencie:
1 tekvica Hokkaido (asi 1 kg)
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
750 ml zeleninového vývaru
150 ml smotany na varenie
Olivový olej
Soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
Postup:
Tekvicu ošúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. V hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a cesnak a opekajte do zlatista. Pridajte tekvicu a zalejte vývarom, následne to varte približne 20 minút, kým tekvica nezmäkne.
Zmes rozmixujte dohladka, pridajte smotanu a dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Servírovať ju môžete s chlebom alebo opečenými krutónmi.
2. Pečená tekvica s medom a škoricou
Pečená tekvica na sladko je výborná ako dezert alebo príloha. Stačí nakrájať tekvicu na kocky, posypať škoricou, poliať medom a piecť v rúre, až kým nezmäkne a nezačne karamelizovať. Je to jednoduché, ale veľmi chutné.
Ingrediencie:
1 tekvica Hokkaido
2 lyžice medu
1 lyžička škorice
Olivový olej
Soľ
Postup:
Tekvicu nakrájajte na mesiačiky a ošúpte ju. Rozohrejte rúru na 200 °C a tekvicu rozložte na plech, polejte olivovým olejom a osoľte.
Pečte 30 minút, potom pridajte med a škoricu, dobre premiešajte a pečte ďalších 10 minút, kým nebude tekvica mäkká a zlatistá. Servírujte ako dezert alebo prílohu.
3. Tekvicový koláč
Tradičný americký tekvicový koláč je obľúbený počas jesene a v čase sviatkov. Pripravuje sa z tekvicového pyré, vajec, cukru, škorice, muškátového orieška a zázvoru. Zmes sa naleje do pripravenej krusty a pečie, až kým nie je krásne zlatistá.
Ingrediencie:
1 lístkové cesto (pripravené)
400 g tekvicového pyré
3 vajcia
150 g cukru
1 lyžička škorice
1/2 lyžičky muškátového orieška
200 ml smotany na varenie
Postup:
Rozohrejte rúru na 180 °C a lístkové cesto rozložte do tortovej formy. V miske zmiešajte tekvicové pyré, vajcia, cukor, škoricu, muškátový oriešok a smotanu. Zmes nalejte na cesto a pečte 45 minút, kým koláč nezíska zlatistú farbu a stred nebude pevný. Nechajte vychladnúť a podávaj so šľahačkou.
4. Tekvicové rizoto
Krémové rizoto s tekvicou je dokonalé na obed alebo večeru. Na prípravu potrebuješ Arborio ryžu, pečenú tekvicu, biele víno, parmezán, vývar a bylinky. Tekvica dodáva jedlu sladkastú chuť a jemnú konzistenciu.
Ingrediencie:
300 g Arborio ryže
500 g pečenej tekvice
1 cibuľa
1 pohár bieleho vína
1,2 l zeleninového vývaru
100 g parmezánu
Olivový olej
Soľ, čierne korenie, tymián
Postup:
Cibuľu nakrájajte nadrobno a osmažte na olivovom oleji. Pridajte ryžu a miešajte, kým nebude priesvitná. Prilejte biele víno a nechajte vypariť alkohol. Postupne prilievajte vývar, až kým ryža nie je uvarená. Do rizota pridajte nakrájanú pečenú tekvicu, parmezán a dochuťte tymiánom, soľou a čiernym korením. Podávajte teplé s ďalším parmezánom na vrchu.
5. Tekvicové lievance
Lievance s tekvicovým pyré sú skvelým spôsobom, ako začať deň. Do klasického cesta na lievance pridáš tekvicové pyré, škoricu a vanilku. Podávaj s javorovým sirupom a orechmi pre extra chuť.
Ingrediencie:
200 g hladkej múky
100 g tekvicového pyré
1 vajce
300 ml mlieka
1 lyžička škorice
2 lyžice cukru
1 lyžička prášku do pečiva
Maslo na opekanie
Postup:
Zmiešajte múku, prášok do pečiva, cukor a škoricu. V inej miske vyšľahajte vajce s tekvicovým pyré a mliekom. Tekvicovú zmes pridajte do múky a dobre premiešajte. Na panvici potom roztopte maslo a smažte lievance, kým nie sú zlatisté z oboch strán. Lievance môžete podávať s javorovým sirupom a orechmi.