Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

5 chutných tekvicových receptov, ktoré vás dostanú do jesennej nálady

1. Tekvicová polievka

Krémová tekvicová polievka je klasika, ktorá je ideálna na chladnejšie dni. Na prípravu potrebuješ pečenú tekvicu Hokkaido, cibuľu, cesnak, vývar, smotanu a korenie ako muškátový oriešok a čierne korenie. Všetky ingrediencie sa zmixujú, aby vznikla jemná a bohatá polievka.

Ingrediencie:

1 tekvica Hokkaido (asi 1 kg)
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
750 ml zeleninového vývaru
150 ml smotany na varenie
Olivový olej
Soľ, čierne korenie, muškátový oriešok

Postup:

Tekvicu ošúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. V hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a cesnak a opekajte do zlatista. Pridajte tekvicu a zalejte vývarom, následne to varte približne 20 minút, kým tekvica nezmäkne.

Zmes rozmixujte dohladka, pridajte smotanu a dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Servírovať ju môžete s chlebom alebo opečenými krutónmi.

2. Pečená tekvica s medom a škoricou

Pečená tekvica na sladko je výborná ako dezert alebo príloha. Stačí nakrájať tekvicu na kocky, posypať škoricou, poliať medom a piecť v rúre, až kým nezmäkne a nezačne karamelizovať. Je to jednoduché, ale veľmi chutné.

Ingrediencie:

1 tekvica Hokkaido
2 lyžice medu
1 lyžička škorice
Olivový olej
Soľ

Postup:

Tekvicu nakrájajte na mesiačiky a ošúpte ju. Rozohrejte rúru na 200 °C a tekvicu rozložte na plech, polejte olivovým olejom a osoľte.
Pečte 30 minút, potom pridajte med a škoricu, dobre premiešajte a pečte ďalších 10 minút, kým nebude tekvica mäkká a zlatistá. Servírujte ako dezert alebo prílohu.

3. Tekvicový koláč

Tradičný americký tekvicový koláč je obľúbený počas jesene a v čase sviatkov. Pripravuje sa z tekvicového pyré, vajec, cukru, škorice, muškátového orieška a zázvoru. Zmes sa naleje do pripravenej krusty a pečie, až kým nie je krásne zlatistá.

Ingrediencie:

1 lístkové cesto (pripravené)
400 g tekvicového pyré
3 vajcia
150 g cukru
1 lyžička škorice
1/2 lyžičky muškátového orieška
200 ml smotany na varenie

Postup:

Rozohrejte rúru na 180 °C a lístkové cesto rozložte do tortovej formy. V miske zmiešajte tekvicové pyré, vajcia, cukor, škoricu, muškátový oriešok a smotanu. Zmes nalejte na cesto a pečte 45 minút, kým koláč nezíska zlatistú farbu a stred nebude pevný. Nechajte vychladnúť a podávaj so šľahačkou.

4. Tekvicové rizoto

Krémové rizoto s tekvicou je dokonalé na obed alebo večeru. Na prípravu potrebuješ Arborio ryžu, pečenú tekvicu, biele víno, parmezán, vývar a bylinky. Tekvica dodáva jedlu sladkastú chuť a jemnú konzistenciu.

Ingrediencie:

300 g Arborio ryže
500 g pečenej tekvice
1 cibuľa
1 pohár bieleho vína
1,2 l zeleninového vývaru
100 g parmezánu
Olivový olej
Soľ, čierne korenie, tymián

Postup:

Cibuľu nakrájajte nadrobno a osmažte na olivovom oleji. Pridajte ryžu a miešajte, kým nebude priesvitná. Prilejte biele víno a nechajte vypariť alkohol. Postupne prilievajte vývar, až kým ryža nie je uvarená. Do rizota pridajte nakrájanú pečenú tekvicu, parmezán a dochuťte tymiánom, soľou a čiernym korením. Podávajte teplé s ďalším parmezánom na vrchu.

5. Tekvicové lievance

Lievance s tekvicovým pyré sú skvelým spôsobom, ako začať deň. Do klasického cesta na lievance pridáš tekvicové pyré, škoricu a vanilku. Podávaj s javorovým sirupom a orechmi pre extra chuť.

Ingrediencie:

200 g hladkej múky
100 g tekvicového pyré
1 vajce
300 ml mlieka
1 lyžička škorice
2 lyžice cukru
1 lyžička prášku do pečiva
Maslo na opekanie

Postup:

Zmiešajte múku, prášok do pečiva, cukor a škoricu. V inej miske vyšľahajte vajce s tekvicovým pyré a mliekom. Tekvicovú zmes pridajte do múky a dobre premiešajte. Na panvici potom roztopte maslo a smažte lievance, kým nie sú zlatisté z oboch strán. Lievance môžete podávať s javorovým sirupom a orechmi.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.