Presne vieme, čo je na celej grilovačke najviac otravná činnosť. Všetko už je zjedené, všetci spokojní, riad v umývačke, gril už vychladol a treba ho vyčistiť. Ak nemáte doma špeciálny čistič, vyskúšajte to ekologicky a použite to, čo sa doma bežne vyskytuje.
Sóda bikarbóna
Prášok do pečiva je skutočnou zázračnou zbraňou v ekologickom čistení. Ak zmiešate sódu bikarbónu a vodu v pomere 1:1, získate účinnú pastu z jedlej sódy. Tú môžete natrieť na vychladnutý rošt a nechať chvíľu pôsobiť. Potom všetko jednoducho opláchnite. Rovnako funguje aj prášok do pečiva.
Kávová usadenina
Tento tip je pre milovníkov kávy. Ak vám zostala ešte kávová usadenina, môžete ju použiť na čistenie. Kávová usadenina pôsobí ako prírodné abrazívum. Grilovaciu mriežku utrite vlhkou handričkou a trochou kávovej usadeniny.
Kola
Po grilovačke vám ešte zostala kola? Výborne! Nalejte ju do nízkej nádoby a ponorte rošt. Za pár hodín bude ako nový, nezabudnite ho opláchnuť.
Citrón
Čo funguje s cibuľou, funguje aj s citrónmi. Citrón rozpolíme, napichneme na špíz a potrieme grilovacím roštom. Akonáhle kyselina citrónová začne účinkovať, po niekoľkých hodinách ľahko zotriete zvyšky jedla.
Jablčný ocot
Rovnako ako sóda je aj ocot všestranným pomocníkom v domácnosti. Jablčný ocot je obzvlášť vhodný na čistenie. Jednoducho zmiešajte 200 ml s dvoma polievkovými lyžicami cukru a máte skutočný zázrak. Túto zmes však nastriekajte na grilovací rošt ešte za horúca a opatrne rozotrite špongiou. Keď všetko vychladne, môžete špinu z grilu opatrne odstrániť trochou vody.
Alobal
Ak nemáte po ruke drôtenú kefu, na čistenie je ideálna aj hliníková fólia. Alobal jednoducho pokrčte a máte vlastnú drôtenú kefu, ktorou môžete zotrieť zvyšky jedla…
Cibuľa
Na jednej strane je cibuľa mňamka aj ako grilované jedlo a na druhej strane je fajn na čistenie. Jednoducho rozpolíte cibuľu a napichnite ju na vidličku. Potom gril potrieme reznou plochou cibule. Aj pri tejto metóde musí byť rošt stále horúci! Cibuľa má aj dezinfekčný účinok.