
Vzhľadom na to, že kapusta obsahuje veľmi malé množstvo kalórií, je obdivuhodné, koľko zdraviu prospešných látok a benefitov v sebe skrýva. Objavte s nami všetky benefity, ktoré podľa portálu Healthline kapusta má.
Bohatá na vitamíny a minerály
1 šálka kapusty obsahuje:
- Bielkoviny: 1 g
- Vláknina: 2 g
- Vitamín K: 56 % dennej odporúčanej dávky (DOD)
- Vitamín C: 36 % (DOD)
- Folát: 10% (DOD)
- Mangán: 6 % (DOD)
- Vitamín B6: 6 % (DOD)
- Vápnik: 3 % (DOD)
- Draslík: 3 % (DOD)
- Horčík: 3 % (DOD)
Pomáha znižovať zápal v tele
Chronický zápal, ktorý v tele vzniká dlhodobým vystavovaním sa faktorom, akými sú stres, vírusy či infekcie, zvyšuje riziko vzniku vážnych ochorení. S týmto tipom zápalov dokážu bojovať napríklad antioxidanty, ktoré sú zväčša obsiahnuté v kapustovitej zelenine, akou je aj samotná kapusta.
Má vysoký obsah vitamínu C
Vitamín C patrí medzi najdôležitejšie vitamíny pre naše telo. Pomáha pri tvorbe kolagénu, ktorý zabezpečuje flexibilitu našej pokožky, vlasov či nechtov. Potrebný je tiež pri vstrebávaní rastlinného železa a posilňovní nášho imunitného systému.
Zlepšuje trávenie
Kapusta je bohatá na nerozpustnú vlákninu, ktorá sa v čreve nerozkladá, a tak napomáha v pravidelnosti stolice. Okrem nerozpustnej vlákniny obsahuje kapusta aj vlákninu rozpustnú, ktorá je výživou pre zdraviu prospešné baktérie v črevách.
Udržiava srdce zdravé
Červená kapusta je bohatá na rastlinné pigmenty, ktoré sú podľa štúdie na National Library of Medicine spájané so zníženým rizikom kardiovaskulárnych ochorení.
Znižuje krvný tlak
Draslík, ktorý je obsiahnutý v kapuste, pomáha z reguláciou krvného tlaku. Ako? Krvný tlak zvyšuje nadmerné množstvo soli v tele a práve draslík sa stará o to, aby toto nadmerné množstvo bolo močom vylúčené.
Zdroj vitamínu K
Vitamín K je v našom tele dôležitý najmä vzhľadom k tomu, že napomáha zrážaniu krvi. Znamená to, že keď sa náhodou porežeme alebo inak zraníme, tak nevykrvácame.