
Farba nášho jedla nám o ňom môže prezradiť viac, ako si myslíme. Žlté a oranžové plody nám prospievajú. Ovocie a zelenina tejto farby obsahujú množstvo vitamínu C, karotenoidov a bioflavonoidov, ktoré chránia srdce, bojujú proti rakovine, chránia zrak a zdravie očí a posilňujú imunitný systém, pomáhajú mu brániť sa proti vírusom, nachladnutiu a zápalom.
Žltá farba pochádza z pigmentu betakryptoxantínu zo skupiny karotenoidov, zatiaľ čo za oranžové sfarbenie sú zodpovedné alfa-karotén a betakarotén. Táto skupina ovocia a zeleniny obsahuje foláty, ktoré sú obzvlášť dôležité pre tehotné ženy pri udržiavaní zdravého tehotenstva.
Podľa sciencedirect.com práve žlté a oranžové ovocie a zelenina znižujú aj riziko rakoviny močového mechúra. Ktoré je teda najlepšie? To, ktoré vám chutí a jete ho pravidelne. Pre vaše zdravie jedzte pestrú stravu a na tanier si v žltej a oranžovej naložte:
Jedzte:
- žlté jablká
- pomaranče
- citróny
- melóny
- tekvicu
- marhule
- broskyne
- mango
- nektárinky
- ananás
- kukuricu
- žltá papriku
- mrkvu
- bataty
- banány