Tulipán kúpime dnes už aj v takmer každom obchode, kytička stojí pár eur. Tento jarný kvietok mal ale kedysi veľkú hodnotu a za jeho cibuľky sa platilo zlatom. Bol taký drahý, že aj tí najbohatší si mohli dovoliť len jeden jediný kvet vo váze.
Všetky tulipány boli spočiatku jednofarebné – červené, žlté či biele. Časom sa objavili aj viacfarebné – fialové alebo ružové s bielymi pásikmi a neskôr tie najcennejšie, bordové, hnedé alebo fialové so žltými alebo bielymi pruhmi. Vinníkom týchto mimoriadne cenených a drahých tieňovaných tulipánov bol nečakane vírus.
Vírus tulipánovej mozaiky infikoval cibuľku a potom spôsobil mutáciu jednofarebného kultivaru na dvojfarebný s pruhmi, čiarami a ďalšími vzormi. Najdrahšou cibuľkou, ktorá sa kedy predala, bol červeno biely kultivar Semper Augustus, ktorý ale už neexistuje. Zničil ho práve spomínaný vírus. Dnes sú vyšľachtené podobné kultivary, jeden z nich vidíte na obrázku.
Tulipánov je veľa druhov a rozlišujeme ich predovšetkým podľa tvaru kvetu. Existujú aj papagájové tulipány, ktoré sú známe tým, že majú nerovnako veľké okvetné lístky a jednoduché listy. Môžu dorásť až do 55 cm. Niektoré nové kultivary sú neskutočne krásne a vyzerajú, ako úplne iné kvety. Tieto dokonca pripomínajú zmrzlinu.
Toto je trik, aby vám kvietok dlho vydržal
Mnohé kvety potrebujú špeciálnu starostlivosť vo váze. Tulipány sa oplatí dávať na noc na balkón, kde sú nízke teploty a predĺžite im tak dobu kvitnutia. Treba sa ale postarať aj o vodu, Trik spočíva v tom, že pred vložením tulipánov do vázy pridáte do vody dve lyžičky cukru a dve lyžičky jablčného octu. Cukor vyživuje rastliny, zatiaľ čo ocot brzdí rast baktérií. Táto kombinácia navyše pomôže tulipánom, aby zostali dlhšie vzpriamené.