Zázračná tekutina, ktorá nás dokáže ráno prebudiť, naladiť, dokonca obsahuje antioxidanty. A predsa by možno mohla chutiť lepšie. Nikto nie je dokonalý a možno aj vy robíte malú chybu. Stačí niečo zmeniť a vaša káva bude dokonalá. Zozbierali sme zopár chýb, ktoré milovníci kávy robia.
Skladujete kávu v chladničke
Niektorí ľudia si myslia, že v chladnejšom prostredí káva vydrží dlhšie. Chyba! Káva natiahne vône a arómy ostatných jedál a nebude chutiť dobre. Jediný dôvod, prečo dávať kávu do chladničky je práve preto, aby ju zbavila zápachu. Takú kávu ale predsa už nebude nikto piť. Káva by sa mala skladovať mimo iných voňavých potravín a ideálne v tme.
Stará káva
Ak si dáte šálku kávy len zriedka, balenie vám vydrží podstatne dlhšie. Mali by ste si však dávať pozor, aby ste kávu nemali otvorenú príliš dlho. To spôsobí, že káva stratí chuť a môže dokonca zhorknúť. Riešenie? Kupovať menšie balenia, alebo použiť vákuovačku.
Meliete si ju dopredu
Ak uprednostňujete zrnkovú kávu a meliete si ju doma, nikdy to nerobte do zásoby. Práve to môže výrazne ovplyvniť chuť a kvalitu kávy. Mletá káva totiž veľmi rýchlo stráca arómu. Najlepšie je nechať kávu ako zrnkovú a pomlieť ju až tesne predtým, ako ju skutočne pripravíte.
Zalievanie vriacou vodou
Pri príprave tureckej kávy alebo pri použití french pressu je veľa ľudí v pokušení okamžite zaliať kávu vriacou vodou. Tá je však obzvlášť zlá pre chuť nápoja. Horúca voda uvoľní z kávy dôležité horčiny a aróma sa odparí vo veľmi krátkom čase. Káva teda chutí nielen horkasto a spálene, ale škodí aj žalúdku. Kávu je lepšie pripravovať s teplotou vody 90 až 95 stupňov. Ak nemáte rýchlovarnú kanvicu s ukazovateľom teploty, pred použitím môžete vodu po uvarení nechať dve až tri minúty vychladnúť.
Zlá kvalita vody
Chuť kávy často súvisí s kvalitou použitej vody. Aj keď je ťažké ovplyvniť kvalitu vody z vodovodu, ak je voda príliš tvrdá, skúste použiť minerálnu vodu alebo vodný filter. Dbajte aj na to, aby voda nebola príliš mäkká, inak bude káva rýchlo chutiť bez chuti alebo neutrálne.
Oplatí sa piť dobrú kávu
Zázračnou látkou, ktorá robí kávu takou cennou, sú jej antioxidanty. Horúci nápoj je vraj dobrý pri bolestiach hlavy a astme a preventívne proti cukrovke, Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe.