Život je kolobeh a nie všetko, čo sa doma nezje, musí skončiť v koši. Pamätáte si, ako sme v detstve sadili semienka, hoci aj obyčajné fazuľky? A potom sme sa tešili, ako krásne každý deň rastú. Či už s deťmi, alebo bez nich si doma môžeme všeličo vypestovať, ak dobre prehľadáme chladničku.
1.Avokádo
Najprv nechajte kôstku niekoľko hodín vyschnúť a potom do nej vyvŕtajte dve dierky. Do každej vložte špáradlo. Položte na pohár naplnený vodou tak, aby okrúhla časť bola vo vode a špic smeroval hore. Po troch až štyroch týždňoch by sa mali pomaly vytvárať korene. Vodu pravidelne vymieňajte. Ak sú korene dostatočne silné, môžete to všetko dať do kvetináča a vypestovať novú rastlinu.
2.Pór
V žiadnom prípade nevyhadzujte korienok póru. Namiesto toho ho tiež vložte do pohára s vodou. A bum, čoskoro vyrastie nový pór. Je to večný kolobeh. Koreň vám vždy vykúzli novú zelenú stonku. Ale nezabudnite vymieňať vodu každý týždeň.
3.Šalát
Ak nakrájame hlávku šalátu, stonka jednoducho skončí v koši. Ale čo keby ste ten zvyšok dali len do trochy vody? Aj tu sa čoskoro vytvoria nové, čerstvé listy. Spodné časti šalátu môžete vysadiť aj na balkóne alebo v záhrade. Aby stonka spočiatku vyklíčila, musí byť na teplom a svetlom mieste.
4.Zázvor
Ak necháme v chladničke zázvor príliš dlho, vyklíči podobne, ako cibuľa. Odrežte naklíčený kus zázvoru a zasaďte ho do črepníka špičkou nahor. Po niekoľkých mesiacoch, keď ho budete pravidelne zalievať, môžeme z pôdy vykopať novú cibuľku zázvoru.
Je toho oveľa viac…
Čo takto zo zvyškov pestujete vy? Mladú cibuľkovú vňať? Bylinky? Možností je naozaj veľa, len stačí byť v kuchyni kreatívny. Populárne je nielen pestovanie rastliniek zo zvyškov zeleniny, ale aj klíčkovanie trebárs z obyčajnej šošovice či munga, ale o tom nabudúce…