Air fryer alebo vzduchová fritéza je tento rok hit! Kupujú si ho ľudia, ktorí chcú zdravo žiť, ale nechcú si odoprieť chrumkavé hranolčeky alebo kuracie nugetky. Toto zariadenie dokáže ale pripraviť omnoho viac. Vyrobíte v ňom pečenú zeleninu, uvaríte vajíčka, upečiete muffiny alebo usušíte jabĺčka. Receptov je na internete mnoho, my vám povieme o možných chybách, ktoré veľa ľudí pri tomto vynáleze zbytočne opakuje.
Prvá chyba: Nepredhrievate
Podobne, ako keď používate rúru, treba prístroj zapnúť skôr, aby sa zohrial. Takto sa suroviny môžu začať variť ihneď po zatvorení dvierok. Predhrievanie pomáha predchádzať tomu, aby jedlo bolo udusené vo vlastnej šťave. To sa môže stať v čase, keď sa teplota pomaly zvyšuje. Ak chcete chrumkavý výsledok, predhrievajte.
Druhá chyba: Prepĺňate
Zasa je to cesta k tomu, že zelenina sa skôr uvarí v pare, ako upečie. A nebudú z nej chrumkavé kúsky. Zároveň to podľa bhg.com prinesie oveľa dlhší čas varenia. Aby ste sa vyhli tejto chybe, varte svoj recept v dvoch alebo viacerých dávkach. Výsledok rozhodne stojí za to.
Tretia chyba: Nastavíte a necháte tak
Bohužiaľ, air fryer nie je pomalý hrniec, do ktorého stačí iba všetko naukladať, zavrieť a odísť. Jednou z najčastejších chýb vzduchovej fritézy je, že ľudia zatvoria dvierka a nechajú jedlo len tak, kým sa neskončí čas varenia. Takmer všetky recepty ale hovoria o potrasení alebo otočení jedla v polovici času varenia. Pozorne si prečítajte pokyny k receptu, tam je to určite napísané.
Štvrtá chyba: Nečistíte
Fritéza nie je na vyčistenie náročná, je vyrobená tak, aby ju stačilo umyť a utrieť po použití. Po každom použití. Nič sa v nej nelepí, netreba ju drhnúť. Stačí vybrať košík na jedlo, umyť, prípadne odstrániť zvyšky jedla.
Piata chyba: Vaša fantázia končí pri hranolčekoch
Aká škoda! Tento zázrak predsa môžete používať na toľko vecí! Môžete skúsiť skvelé dezerty, urobiť si hamburgery, pripraviť chrumkavú slaninu alebo párky v župane, najlepšie pečené zemiačiky a vlastne ďalšiu kopu receptov. Potešíme sa, ak sa s nami podelíte! My vám posielame rovno video, ako to robiť najlepšie…