
Ste vegánom a hľadáte inšpiráciu ako na rastlinnú štedrovečernú večeru? Alebo máte doma vegána a neviete, čo pre neho pripraviť? Nakoľko je vegánstvo čím ďalej, tým populárnejšie medzi ľuďmi, prichystali sme si jednoduché recepty na každý jeden tradičný vianočný chod a dezert v podobe medovníkov.
Kapustnica
Ingrediencie
- kyslá kapusta
- voda
- sušené huby
- bobkový list
- vegánska klobása/vegánske párky/sójové kocky/fazuľa
- olej
- sladká mletá paprika
- čierne korenie
- rasca
- soľ
- cibuľa
Postup
- V hrnci si na troche oleja opražíte na drobno nakrájanú cibuľku, spolu s mletou sladkou paprikou, čiernym korením a rascou.
- V momente, keď je cibuľka zlatistá, pridáte kapustu s vodou, huby, bobkový list a soľ. Ak sa rozhodnete dať do kapustnice fazuľu, pridáte ešte aj tú. Varíte, až kým sa chute neprepoja a kapusta úplne nezmäkne.
- Ak idete použiť niektorú z vegánskych alternatív mäsa, tak ich môžete trošku opražiť na panvici a pridať na záver do už dovarenej polievky.
Zemiakový šalát
Ingrediencie
- cibuľa
- zemiaky
- sterilizovaná zeleninová zmes na šalát
- sterilizované uhorky
- vegánska majonéza
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup prípravy
- Uvarené zemiaky v šupke nechajte vychladnúť. Šupku ošúpte a zemiaky pretlačte do misy.
- Nakrájajte si cibuľku a jemne ju dozlatista osmažte na panvici. Akonáhle vychladne, pridajte ju spoločne so sterilizovanou zeleninou a na drobno nakrájanou uhorkou ku zemiakom.
- Osoľte, okoreňte a všetko dobre premiešajte. Pridajte vegánsku majonézu. Na dochutenie a zvláčnenie šalátu môžete použiť ešte trošku nálevu zo sterilizovanej zeleniny.
Vegánsky „kapor“
Ingrediencie
- tofu (biele alebo lahôdkové)
- vločky z nori rias alebo celé pláty
- múku na obaľovanie
- strúhanku na obaľovanie
- olej na vyprážanie
Postup prípravy
- Tofu nakrájajte na požadovanú veľkosť. Ak používate nori plátky, namočte ich trošku a obaľte v nich nakrájané tofu. Ak máte nori vločky, zmiešajte ich s múkou.
- Prichystajte si do jedného taniera múku a do druhého strúhanku. Tofu obaľujte v múke a strúhanke, rovnako akoby sme obaľovali rezeň.
- Obalené tofu vypražíte do zlatista. Hotového tofu „kapra“ na záver ešte trošku z vrchu osoľte a servírujte.
Medovníky
Ingrediencie
- 120g rastlinného masla
- 10g psyllia
- 120g vody
- 500g hladkej pšeničnej múky
- 200g múčkového cukru
- 2 PL perníkového korenia
- 5g jedlej sódy bikarbóny
- 2 PL kakaa
- trocha soli
- 75g tekutého sladidla (agáve sirup, med, ďatlový sirup,..)
- 1 šálka ovocného lekváru
- rum na polevu
Postup prípravy
- Na kocky nakrájané rastlinné maslo nechajte zmäknúť pri izbovej teplote. Zarobte si psyllium s vodou, ktoré vám bude nahrádzať vajíčko. Psyllium by po chvíli malo zhustnúť.
- V mise zmiešajte múku, cukor, perníkové korenie, sódu bikarbónu, kakao a soľ. Pridajte zmäknuté maslo a celé to do seba zapracujte.
- Pridajte psyllium s vodou, sladidlo a vypracujte z toho nelepivé cesto. Takto pripravené cesto zabaľte do potravinárskej fólie, a dajte na noc do chladničky.
- Ďalší deň rozdeľte cesto na štyri časti. Kým pracujete s jednou časťou, ostatné vložte späť do chladničky. Vyvaľkajte cesto na hrúbku 2-3 mm a povykrajujte si žiadané tvary.
- Vykrojené medovníky môžete nechať takto alebo ich plniť lekvárom. Ak sa rozhodnete ich plniť lekvárom, dbajte na to, aby ste lekváru nedali na cesto veľa a dokázali ste tak medovník uzavrieť druhou vrstvou cesta.
- Prichystané medovníky poukladajte na plech a pečte v rúre vyhriatej na 200°C cca 6-7 minút.
- Trochu vychladené ale stále teplé medovníky veľmi rýchlo namočte do rumu a vložte do práškového cukru, následne ich ešte raz rýchlo namočte do rumu a nechajte úplne vychladnúť.
- Hotové medovníky skladujte v chlade v uzatvorenej nádobe.
Recept na medovníky: surovadcerka.sk