Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Vegánske vianočné menu

Ste vegánom a hľadáte inšpiráciu ako na rastlinnú štedrovečernú večeru? Alebo máte doma vegána a neviete, čo pre neho pripraviť? Nakoľko je vegánstvo čím ďalej, tým populárnejšie medzi ľuďmi, prichystali sme si jednoduché recepty na každý jeden tradičný vianočný chod a dezert v podobe medovníkov.

Kapustnica

Ingrediencie

  • kyslá kapusta
  • voda
  • sušené huby
  • bobkový list
  • vegánska klobása/vegánske párky/sójové kocky/fazuľa
  • olej
  • sladká mletá paprika
  • čierne korenie
  • rasca
  • soľ
  • cibuľa

Postup

  1. V hrnci si na troche oleja opražíte na drobno nakrájanú cibuľku, spolu s mletou sladkou paprikou, čiernym korením a rascou.
  2. V momente, keď je cibuľka zlatistá, pridáte kapustu s vodou, huby, bobkový list a soľ. Ak sa rozhodnete dať do kapustnice fazuľu, pridáte ešte aj tú. Varíte, až kým sa chute neprepoja a kapusta úplne nezmäkne.
  3. Ak idete použiť niektorú z vegánskych alternatív mäsa, tak ich môžete trošku opražiť na panvici a pridať na záver do už dovarenej polievky.

Zemiakový šalát

Ingrediencie

  • cibuľa
  • zemiaky
  • sterilizovaná zeleninová zmes na šalát
  • sterilizované uhorky
  • vegánska majonéza
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup prípravy

  1. Uvarené zemiaky v šupke nechajte vychladnúť. Šupku ošúpte a zemiaky pretlačte do misy.
  2. Nakrájajte si cibuľku a jemne ju dozlatista osmažte na panvici. Akonáhle vychladne, pridajte ju spoločne so sterilizovanou zeleninou a na drobno nakrájanou uhorkou ku zemiakom.
  3. Osoľte, okoreňte a všetko dobre premiešajte. Pridajte vegánsku majonézu. Na dochutenie a zvláčnenie šalátu môžete použiť ešte trošku nálevu zo sterilizovanej zeleniny.

Vegánsky „kapor“

Ingrediencie

  • tofu (biele alebo lahôdkové)
  • vločky z nori rias alebo celé pláty
  • múku na obaľovanie
  • strúhanku na obaľovanie
  • olej na vyprážanie

Postup prípravy

  1. Tofu nakrájajte na požadovanú veľkosť. Ak používate nori plátky, namočte ich trošku a obaľte v nich nakrájané tofu. Ak máte nori vločky, zmiešajte ich s múkou.
  2. Prichystajte si do jedného taniera múku a do druhého strúhanku. Tofu obaľujte v múke a strúhanke, rovnako akoby sme obaľovali rezeň.
  3. Obalené tofu vypražíte do zlatista. Hotového tofu „kapra“ na záver ešte trošku z vrchu osoľte a servírujte.

Medovníky

Ingrediencie

  • 120g rastlinného masla
  • 10g psyllia
  • 120g vody
  • 500g hladkej pšeničnej múky
  • 200g múčkového cukru
  • 2 PL perníkového korenia
  • 5g jedlej sódy bikarbóny
  • 2 PL kakaa
  • trocha soli
  • 75g tekutého sladidla (agáve sirup, med, ďatlový sirup,..)
  • 1 šálka ovocného lekváru
  • rum na polevu

Postup prípravy

  1. Na kocky nakrájané rastlinné maslo nechajte zmäknúť pri izbovej teplote. Zarobte si psyllium s vodou, ktoré vám bude nahrádzať vajíčko. Psyllium by po chvíli malo zhustnúť.
  2. V mise zmiešajte múku, cukor, perníkové korenie, sódu bikarbónu, kakao a soľ. Pridajte zmäknuté maslo a celé to do seba zapracujte.
  3. Pridajte psyllium s vodou, sladidlo a vypracujte z toho nelepivé cesto. Takto pripravené cesto zabaľte do potravinárskej fólie, a dajte na noc do chladničky.
  4. Ďalší deň rozdeľte cesto na štyri časti. Kým pracujete s jednou časťou, ostatné vložte späť do chladničky. Vyvaľkajte cesto na hrúbku 2-3 mm a povykrajujte si žiadané tvary.
  5. Vykrojené medovníky môžete nechať takto alebo ich plniť lekvárom. Ak sa rozhodnete ich plniť lekvárom, dbajte na to, aby ste lekváru nedali na cesto veľa a dokázali ste tak medovník uzavrieť druhou vrstvou cesta.
  6. Prichystané medovníky poukladajte na plech a pečte v rúre vyhriatej na 200°C cca 6-7 minút.
  7. Trochu vychladené ale stále teplé medovníky veľmi rýchlo namočte do rumu a vložte do práškového cukru, následne ich ešte raz rýchlo namočte do rumu a nechajte úplne vychladnúť.
  8. Hotové medovníky skladujte v chlade v uzatvorenej nádobe.

Recept na medovníky: surovadcerka.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.