Megaovocie, ktoré je rodina s pomarančom, grepom, mandarínkou aj citrónmi stojí v našich obchodoch 2-3 eurá, čo nie je za jeden plod málo. Oplatí sa kúpiť ho, má veľa vitamínov a jeho šupka prevonia celý dom. Ako každé ovocie je zdravé a navyše, aj lahodné. Je sladšie ako grep, ale má menej šťavy. Poďme si o pomele povedať viac.
Prečo ho kúpiť
Jeden olúpaný plod váži podľa fitnessrevolution.sk okolo 600 gramov a má 230 kalórií. To je na jeho objem pomerne málo. Pomelo neobsahuje žiaden tuk, má 9 gramov cukru na 100 gramov, je to presne toľko, ako má pomaranč. Je v ňom vláknina a neobvykle veľa vitamínu B. Je v ňom aj Céčko, vitamín A aj veľa železa a vápnika.
Je mimoriadne vhodné pre ženy. Ovocie obsahuje éterické oleje a flavonoidy, ktoré pomáhajú správnemu fungovaniu pankreasu a brzdia rozvoj rakovinových buniek prsníka. Zmierňujú aj pooperačné stavy a účinky chemoterapie. Môžeme ho podávať deťom až od dvoch rokov, pretože v ranom veku môže spôsobiť citrusové alergie.
Je jedným z mála produktov, ktoré sú povolené pri cukrovke 1. a 2. typu. Pomelo prospieva pankreasu, ktorý je problémom pre všetkých diabetikov a jeho éterické oleje pomáhajú zvládnuť aj infekčné ochorenia.
Ako si ho vybrať
Pomelo sa zbiera nezrelé. Proces dozrievania prebieha cestou a potom na pultoch obchodov. Mali by ste vedieť, ako si vybrať správne ovocie, aby ste neboli sklamaní z nákupu. Skúste to čuchom. Zrelé ovocie vonia chutne aj zďaleka. Pri nákupe skúste zatlačiť na vrchol plodu. Ak šupka ľahko podľahne tlaku a ostane na ňom jamka, ovocie už hnije.
Kôra by mala byť rovnomerne hrubá, ak je to inak, zle ho skladovali. Vyberajte žltú až oranžovú farbu, zelené nebývajú také chutné. Ďalšie kritérium je váha, malo by byť ťažké, vtedy je šťavnaté. Býva zabalené vo fólii práve preto, aby v ňom vlhkosť ostala.
Ako ho očistiť
Môžete si vybrať dva spôsoby. Šupka býva hrubá až centimeter, takže keď sa jej zbavíme, plod sa poriadne zmenší. Kto má nechty, môže ich použiť, ale nôž je lepší. Môžeme ju narezať do kríža od vrchu nadol a zlupnúť ju smerom od vrchu dolu, alebo ho nakrojiť do špirály. Väčšinou zlezie aj biela mäkká šupka, ktorá je pod zelenou. Tenká priesvitná šupka musí tiež preč, inak by bolo ovocie príliš horké. Najlepšie je ovocie rozpoliť a rozdeliť na niekoľko častí, tie narezať na mieste, kde boli spojené a povyberať dužinu do misky.
Ako ho skladovať
Ako každý citrusový plod, aj pomelo má rado tmavé a chladné miesta. V týchto podmienkach vydrží 7 až 8 týždňov. Ak sa plody skladujú v miestnosti pri izbovej teplote a sú vystavené slnečnému žiareniu, ich trvanlivosť sa skráti na 3-4 týždne. Neočistené nepatrí do chladničky. Vybratú dužinu, ale môžete dať do misky do chladničky, keďže asi ju nestihnete zjesť na jeden raz. Vydrží tam 2-3 dni, potom sa kvalita rapídne znižuje a množstvo živín rýchlo padá nadol.