
Už viete, čo budete robiť počas voľných dní? A na čom si pochutíte? Na Slovensku máme cez víkend naozaj veľa gastroaktivít, z ktorých si vyberú milovníci mäska aj vegetariáni. Jediní, koho nepotešíme, sú asi tí na diéte, ale zasa sa môžu poprechádzať po okolí…
Baranie hody
Slávnosť venovaná baranine a jahňacine je v piatok v Blatnici. Akcia je od od 14:00 v areáli kaštieľa a potrvá až do večera. V Blatnici a v jej priľahlých dolinách natáčali filmári prvého slovenského Jánošíka, takže ochutnávku môžete spojiť s pekným výletom v Turci. Ak okrem chuti potrebujete viac dôvodov na delikátnu maškrtu, mäso z jahňaťa odchovaného na tráve je vynikajúcim zdrojom proteínov a životne dôležitých živín, ako je železo, zinok, selén a vitamín B12.

Slivková paráda
Varenie slivkového lekváru je súčasťou jesenných tradícií, možno ho robila aj vaša babka. Túto tradíciu si môžete zopakovať na Slivkovej paráde, ktorú bude v sobotu hostiť Špania Dolina. Okrem ochutnávky rôznych dobrôt so slivkami, súťaž v jedení gombovcov, teda zemiakových guliek plnených ovocím aj súťaž o naj slivovicu.

V hlavnej úlohe zemiaky
V sobotu, 16. septembra 2023 pod Ubôčou v Starej Valaskej môžete ochutnať aj najlepšiu haruľu. Bude sa tam súťažiť a ochutnávať a súťažiť a ochutnávať… Niekto do nej pridáva cuketu, niekto slaninku, ďalší trochu údeného, kyslú kapustu… Vyskúšajte si rôzne druhy a vyberte ten najlepší, voňať to bude určite už zďaleka…
