Zemiakový šalát je studená príloha, tie sa predsa v lete hodia. Niečo uberieme, niečo pridáme a urobíme si jeden vynikajúci ku grilovačke.
Nie je šalát ako šalát
Zemiakový šalát vznikol pôvodne ako studený zákusok k alkoholu, pre hráčov kariet. Vymyslel ho belgický kuchár Lucien Olivier, ktorý ho podával v slávnej reštaurácii v Moskve. Vyskladal ho vlastne zo zvyškov, mal ale úplne inú podobu. Základom bola majonéza, zemiaky, zelenina a nakladané uhorky, zvyšok tvorili račie chvostíky, prepeličie mäso, kaviár a ďalšie lakocinky. Šalát sa doteraz volá Olivier, vo svete ho volajú ruský šalát a u nás máme zemiakový.
Miloval ho aj Gott, dával doň jednu zvláštnu vec
Existuje mnoho verzií, v lete sa nám hodia úplne iné ako v zime. Karel Gott mal jednu špeciálnu prísadu, ktorú si nevedeli jeho hostia vynachváliť. Podľa dobrenoviny.sk pridával do svojho šalátu okrem majonézy, zemiakov, kyslých uhoriek a cibule aj zelenú papriku. To je ďalší dôkaz, že experimentovať sa oplatí a často to zafunguje správne.
Tipy a triky na letný šalát
Na leto sa hodí šalát bez majonézy. Je ľahší a zároveň nehrozia črevné problémy. Základ poznáme všetci. Zemiaky uvarené v šupke očistíme, pridáme cibuľku, zálievku z octu, soli, cukru, vody a horčice. Ale prečo je jeden šalát lepší a druhý sa nám nevydarí? Tajomstvo je v detailoch.
Zemiaky
Rakúšania používajú na svoj typický a výborný viedenský zemiakový šalát špeciálnu lojovitú odrodu zemiakov. U nás potrebuješ varný typ A. Je to preto aby ostali čo najpevnejšie a nerozvarili sa. Sú jemné až stredne jemné a sú iba veľmi mierne múčnaté. Ak budeš pridávať varenú zálievku, budeš ich potrebovať udržať horúce, preto ich ošúp až tesne pred miešaním. Nakrájaj ich na plátky.
Cibuľa
Každému vyhovuje iný spôsob jej prípravy. Niekto ju nakrája na kolieska, niekto nadrobno. Ak chceš špecialitu, vyskúšaj ju trochu posmažiť. Stratí ostrosť a nadobudne inú chuť. Najlepšie sa hodí žltá cibuľa. Má najvyšší podiel flavonoidov zo všetkých druhov cibule. V porovnaní s bielou cibuľou je to až 11-krát vyšší obsah. Žltá cibuľa je univerzálna.
Zálievka
Do zálievky ide povinne ocot, olej, soľ a cukor, nepovinne vývar. Ten môže byť akýkoľvek, zeleninový, slepačí, hovädzí a aby si nemusel stáť pri hrncoch v horúčave, povolený je aj bujón. Ocot je výborný jablčný, pretože je menej kyslý ako ocot liehový, ale má výraznejšiu chuť. Olej má byť chuťovo neutrálny. Pasuje nám slnečnicový. Korenie by malo byť namleté čerstvo, tak sa to hodí do väčšiny receptov. Robíme predsa exkluzívny šalát! Samozrejme soľ a cukor, niektorí labužníci prisahajú na štipku muškátového orieška. Vyskúšaj. Môžeš pridať horčicu, dokonca aj dijonskú. V šaláte to naozaj urobí parádu.
V čom je trik?
Trikov je dokonca niekoľko! Niekto si pomieša zemiaky s cibuľkou a pridá tekuté inrediencie. Vylepšenie spočíva v tom, že všetko okrem zemiakov spolu necháš prevrieť. Olej, ocot, soľ, cukor, vývar, horčicu, korenie a cibuľu. Poriadne prešľahaj metličkou. Tak sa tekutiny spoja a na zemiakoch nevznikne mastný film z oleja, ale pekne sa premiešajú všetky chute. Zálievku treba ale liať na horúce pokrájané zemiaky. Tie lepšie všetko nasiaknu. Ďalšia vec: Šalát miešaj rukami, a nie vareškou. Zemiaky sa tak nepolámu. Nakoniec ho ochutnaj a ešte dochuť. A nechaj vychladnúť. Dobrý šalát by mal odstáť aspoň tri hodiny.
Niečo navyše
Do šalátu môžeš a nemusíš pridať kyslé uhorky, čerstvú uhorku, ďalšia možnosť je cvikla, tou dosiahneš ružovú farbu a k zemiakom sa výborne hodí. Videli sme aj recept s reďkvičkou a kôprom, vareným hráškom, kukuricou, nakladanou kapiou… Varenie je ako maľovanie obrazu, môžeš pridávať a uberať a výsledok poteší viacerých.
Vezmi za misu na grilovačku a nebude populárnejšej prílohy. Je to predsa šalát! Trochu viac prípravy a námahy sa oplatí, určite urob šalátu viac!