Toto je inšpirácia podľa našich kolegov. Čokoľvek si vyberieš z ich receptára, nebudeš sklamaný. Vyskúšaj a daj vedieť, ako chutilo. Čo by teda pripravili ako hostinu?
Viki Lancošová by ťa vzala do zeleninového raja
Viktória je skôr vegežravec, ale stoly by boli plné. Prevažne zeleniny, ovocia, ale aj syrov. Prípravu mäsa by tiež zvládla, no radšej to prenechá skúsenejším.
V jej ponuke by bola napríklad grilovaná cuketa. Buď len úplne jednoduchá – nakrájaná na kolieska, osolená, okorenená, potretá olivovým olejom s cesnakom.
Prípadne by pripravila svoju obľúbenú pochúťku.
Plnená grilovaná cuketa podľa vegežrúta:
Väčšiu cuketu prekroj pozdĺžne na polovicu. Vydlab vnútro, ktoré zmiešaj s paradajkami, paprikou, bylinkami prípadne pridaj aj šampiňóny. Túto zmes osolíš, okoreníš. Vydlabanú cuketu potri olivovým olejom s cesnakom. Naplníš a ugriluješ. Po cca 10 minútach daj na vrch strúhaný syr. Množstvo podľa chuti.
Táňa Székely má na to ľudí
Sama by neugrilovala nič, ale jej manžel Janko by sa o hostí prvotriedne postaral. Ugriloval by svoju špecialitu, krkovičku suis vide so šalátom a strateným vajíčkom. Suis Vide pochádza z francúzštiny a v preklade znamená „vo vákuu“.
Lahôdka podľa pána Jána:
V takých špeciálnych vakoch naloží krkovičku s maslom a rozmarínom a varí to vo vode pri 50 stupňoch cca 3 hodiny.
Potom to vyberie a na chvíľu šupne na gril. Šalát len opláchne, ochutí olivovým olejom a citrónom, pridá reďkovku. No a na vrch stratené vajíčko. To si varí vo vode – do vriacej vody ktorú pred tým varechou tak akoby roztočí vleje vajíčko. A to sa v tej vode uvarí tak, že bielko je tuhé a žĺtko sa rozteká.
Karol Navrkal ponúka cibuľový dip a knedľu
Karol stavil na naozaj nevšednú kombináciu, pretože na gril odporúča hodiť knedľu. Údajne je to lepšie ako toast a navyše to pridá hostine tú pravú dekadentnú atmosféru.
Knedľové dobrodružstvo:
Podus cibuľu, kým skaramelizuje. Neponáhľaj, čím dlhšie to trvá, tým to bude lepšie. Len to neprepískni a nespáľ ju! Nechaj ju vychladnúť.
Zmiešaj 250 g kyslej smotany, 60 g smotanového syra (žervé, mascarpone, v krajnom prípade aj Bambino vie urobiť zázraky), švacni do toho podľa chuti soľ a čierne korenie, nasekanú pažítku, 2 polievkové lyžice octu. Zmiešaj to s vychladenou skaramelizovanou cibuľou, hoď do chladničky aspoň na hodinku, nech sa premiešajú chute. Ideálne je nechať to v nej cez noc. Dones to na grilovačku vychladené, nech sa to neroztečie. Trochu ogriluj nakrájanú knedľu jemne pokvapkanú olejom (aj toastový chlieb sa ráta, ale knedľa je knedľa). Natieraj na ňu cibuľový dip a nebudeš sa vedieť zbaviť hostí.