Aj tebe sa pravidelne stáva, že nakúpiš priveľa jedla v supermarkete? Namiesto toho, aby si potraviny vyhodil, môžeš použiť aj jeden z týchto tipov a udržať ich čerstvé. V lete je teplo nám a horúčava neprospieva ani nášmu jedlu. Vďaka teplu a vysokej vlhkosti podľa schweizer-illustrierte.ch sa mikroorganizmy rýchlejšie množia. Poďme sa na jednotlivé jedlá pozrieť.
Čo so starším chlebom
Celý bochník chleba je pre mnohých jednoducho príliš veľký a nezje sa za jeden deň. Ak chceš, aby bol tvrdý chlieb opäť chrumkavý, celý ho navlhči vodou a vlož do rúry vyhriatej na 180 stupňov na päť až desať minút. Prípadne sa z neho dajú urobiť aj krutóny. Kocky potri olejom a krátko opeč, alebo pečivo usuš úplne a potom ho premeň na strúhanku.
Šalát a kamaráti
Vlhkosť a šaláty sa k sebe nehodia. Preto čím menej vody, tým lepšie. Z tohto dôvodu musíš šalát uchovávať v nádobe vystlanej papierovými utierkami v chladničke. Papier absorbuje prebytočnú vlhkosť.
Bylinky vydržia dlhšie
K bylinkám je najlepšie správať sa, ako ku kvetinám. Preto by si ich mal dávať vždy do pohára naplneného vodou. Ešte lepšie je, keď na pohár dáme malé igelitové vrecko a pripevníme ho gumičkou. Tento mini skleník ich udrží dlhšie čerstvé. Prípadne ich zabalené v novinách daj do chladničky.
Trik na bobuľky
Jahody, maliny a čučoriedky je treba pred vložením do chladničky umyť v zmesi z jedného dielu octu a troch dielov vody. Zabiješ tak prípadné baktérie, ktoré sa už na ovocí nachádzajú a zabrániš plesniam, aby ovocie zničili počas skladovania. Neboj sa, ak správne nadávkuješ zmes, nepocítiš žiadnu chuť octu.
Hnedé banány
Banány sú kamaráti. Stačí, ak si zapamätáš, že ich treba skladovať v čo najväčšom zväzku. Vtedy sa neuvoľňuje toľko etylénu a ovocie bude zrieť a kaziť sa pomalšie. Takže neoddeľuj jeden od druhého a vydržia viac.
Patria paradajky do chladničky?
Nie, ak nechceš, aby stratili arómu. Tá ale nezmizne úplne, vráti sa po pár hodinách mimo chladu. Ak máš teda paradajok viac, odlož si z nich do chladničky, aby sa nekazili predčasne a vyber ich dostatočne dlho pred konzumáciou.