Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Kto je kto medzi vegetariánmi

Brad Pitt, Shakira, Arnold Schwarzenegger, Kim Basinger, Brigitte Bardot, ale aj Adela Banášová, Janka Hospodárová, Zuzana Norisová, Martin Nikodým či Martin Pyco Rausch. To sú známi svetoví aj slovenskí vegetariáni.

Vegetariánstvo je diéta, pri ktorej sa vo všeobecnosti vynecháva konzumácia mäsa, morských plodov a rýb. Existujú však rôzne formy vegetariánstva, takže je možné, že niektorí vegetariáni z času na čas konzumujú ryby, alebo dokonca mäso. Niektorí sa zasa dokonca úplne vyhýbajú živočíšnym produktom. Aby sme v tom mali jasno, tu je stručný prehľad podľa fitforfun.de.

Vegáni konzumujú iba rastlinnú stravu, žiadne živočíšne produkty. Ani vajcia, ani mlieko, dokonca ani med.

Lakto-vegetariáni jedia k rastlinnej strave mliečne výrobky.

Lakto-ovo-vegetariáni si k rastlinnej strave pridali aj vajcia, aj mliečne výrobky.

Semi-vegetariáni si dajú aj vajcia, aj mliečne výrobky, aj ryby a hydinové mäso.

Pesco-vegetariáni jedia rastliny, mliečne výrobky, vajcia, ryby a morské plody. Tento druh stravovania je populárny v Japonsku.

Pulo-vegetariáni jedia iba rastlinnú stravu plus hydinu.

Vitariáni konzumujú iba surovú živú stravu, ktorá je tepelne neupravená alebo tepelne upravená max. do 42°C.

Frutariáni sú zo všetkých najstriktnejší a jedia len ovocie, oriešky, semená, olivový olej a niektoré druhy zeleniny. Všetko sa môže iba zbierať, tak, aby neublížili materskej rastline.

Flexitariáni sú v podstate vegetariáni, ale príležitostne jedia aj mäso, ryby. Zvyčajne sa však dbá na to, aby bolo zviera chované primeraným spôsobom

Či už sa rozhodnete pre tento životný štýl, alebo ostanete pri svojom, berte vegetariánske recepty ako dobrú príležitosť. Pomôžu vám obohatiť vaše recepty o množstvo chutí, nové druhy zeleniny a jej netradičné spôsoby prípravy.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.